NPPE Breed Library Info Page

Басетска хрътка

Басетска хрътка

Тези кучета са масивни с къси крака („басет“ идва от френската дума за малък „bas“). Цветът на късата гладка козина не е по-различен от този на останалите хрътки, но обикновено е съчетание от три цвята (черно, жълтеникаво-кафяво и бяло) или от два цвята (лимонено жълто и бяло). Възрастните екземпляри на басета достигат ръст 33-38 см и тежат 18-27 кг.

Басетска хрътка
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Басетска хрътка
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Басетска хрътка
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Басетската хрътка произхожда от Франция през XVI век. Средновековни монаси развъждат първите екземпляри, за да могат да ловуват, дори когато снежната покривка е дебела. Истински разцвет на породата обаче настъпва на Британските острови през втората половина на XIX век. През 1866 г. лорд Голуей от Англия получава двойка хрътки от маркиз дьо Турнон, след което се ражда котило, което той дава на лорд Онслоу. Резултатът от него са невероятни кучета, създадени от кръстоска с кучета Култрьо от Нормандия. От тях се развива британската версия на басетското куче.

Характер

Въпреки че изглеждат нацупени и сериозни, басетската хрътка е общителна, тиха и игрива. Привързва се към хората, обича децата и играе с други кучета и домашни животни. С непознати се държат спокойно, но ако надушат опасност, ще лаят силно. Винаги трябва да има някой до тях, затова, ако бъдат оставяни сами у дома, е по-добре да има друго куче там.

Здраве

Най-често срещаните здравословни проблеми на басетската хрътка са свързани с формата на тялото. Не е изключено да имат нарушения на гръбначния стълб и абнормно развитие на ставите, особено в лактите, а наднорменото тегло може само да влоши тези нарушения. Също така са предразположени към кожни и ушни инфекции, както и на различни нарушения на зрението, затова трябва редовно трябва да се проверяват.

Активност

Необходимо е да се извежда поне по един час дневно. Оставите ли ги, басетските хрътки ще мързелуват. Трябват им обаче упражнения, за да е сигурно, че няма да напълнеят. Случи ли се това, впоследствие може да развият болки в гърба. По време на бързия период на растеж обаче не трябва да има толкова много движение, тъй като ставите може да се увредят. Поради дължината на техните тела, басетите не бива да се качват и слизат по стълби, преди да са станали на година и половина.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата басет. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Късата гладка козина изисква малко грижи и е достатъчно да се разчесва веднъж седмично. Почистете сгъвките на кожата, когато това е необходимо, и редовно проверявайте дългите им уши, за да установите проблеми.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук