NPPE Breed Library Info Page

Басенджи

Басенджи

Челото на това куче, дребно до средно по размери, е набръчкано, а опашката му е извита във формата на спирала. Гладката, къса, лъскава козина на Басенджи има най-различни окраски, като най-често това е комбинация от червено и бяло; бяло и черно; тъмно жълто-кафяво и бяло; кафяво-сиво; кафяво-сиво и бяло, както и други комбинации от три цвята. За повече информация, вижте стандартните характеристики на породата. Измервана от холката (от лапата до най-горната част на плешката), височината на възрастния екземпляр е 43 см, а при женските екземпляри – 40 см. Теглото е 11 кг и 9,5 кг съответно за мъжките и женските екземпляри.

Басенджи
  • размер : Дребно
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Басенджи
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Басенджи
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Ниско

Произход

Най-вероятно породата Басенджи е била създадена да прави компания на фараоните и техни изображения са изписани по стените в египетските пирамиди. Минава време, преди кучетата да стигнат до Конго, Централна Африка, където се прехранват с тръстикови плъхове, чиято отличителна черта са по-дългите зъби. Тези големи, злобни плъхове представляват реална заплаха за местния едрия рогат добитък. Затова за оцеляването му е било необходимо да има добро ловджийско куче. Едва през викторианската епоха породата навлиза в западния свят, когато пред погледа на африкански изследователи се появява куче, не издаващо никакви звуци.

Характер

Невероятно, но е факт, че тези кучета не лаят, но фалцетът им се обажда при превъзбуда! Прилича на котка по това, че често се катери по дървета и огради! Кучето е винаги нащрек, независимо е, почиства се само и не мирише. За непознатите винаги е недостъпно, но не и за хората, които го заобикалят. Към другите кучета Басенджи проявяват агресия, затова е задължително отрано да се социализират.

Здраве

Наследствените заболявания, обичайни за Басенджи, са бъбречните заболявания (синдромът на Фанкони) и анемията. Уязвимостта им на заболяванията може да се установи с генетични тестове. Възможни са и стандартните за кучешкия свят наследствени нарушения на зрението. Това е достатъчна причина, поради която трябва да се направят генетичен тест и очен преглед на кучето, преди да се премине към чифтосване.

Активност

Ходят на лов по неравни терени и им трябва поне час движение, но имат енергия и за повече, ако получат тази възможност. Непокорни са, но въпреки това кучето трябва да се обучава, за да са пъргави умът и тялото. Не се впечатляват особено от уличното движение и трафика като цяло, затова то трябва да се разхожда далеч от него.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Басенджи се пощи редовно и се поддържа в добро състояние, затова грижите за козината са минимални. Фината и пригладена козина е къса и за падащите косми може да се използва ръкавица. Ушите и ноктите също трябва да се проверяват често. Друга грижа не трябва да се полага.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук