This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Австралийско пастирско куче

Австралийско пастирско куче

Това набито, мускулесто куче е средно по размери. Възрастните мъжки екземпляри достигат височина от 46-51 см, а женските – 43-48 см, и тежат между 17 и 23 кг. Козината е синкава; синкава и жълтеникавокафява; синкава, черна и жълтеникавокафява; синкава на ситни петна; червеникава; червеникава и жълтеникавокафява; или червеникава на ситни петна. За повече информация, вижте стандартните характеристики на породата.

Австралийско пастирско куче
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Австралийско пастирско куче
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Пастирско
Австралийско пастирско куче
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Шотландските овчарки са внесени в Австралия от английски животновъди още в началото на XIX век, но за суровите местни условия и по-трудния за охраняване едър рогат добитък е трябвало те да са още по-жилави. Ето защо близо 60 години се извършват кръстоски с най-различни кучета и качества. В резултат се създават породите динго, шотландската и други разновидности на овчарката, австралийското келпи, далматинeцa и бул териерa. В крайна сметка, към края на XIX век, се получава куче, което със здравата си захапка отлично пази едрия рогат добитък. Освен това, то се разбира добре с хората, инициативно е и понася и дъжд, и студ, и пек.

Характер

Австралийското пастирско куче обикновено страни от непознати и има силен охранителен инстинкт. Ето защо ранната щателна социализация е от особено важно значение. Препоръчително е отрано да се работи по това то да не хапе, защото, превъзбудят ли се, ефектът от здравата му захапка може да е поразителен. Макар да е отдадено на семейството си, то е направо неконтролируемо и е подходящо за по-опитни стопани.

Здраве

Като цяло, тази порода е изключително устойчива и са малко болестите по тях. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е препоръчително преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Австралийското пастирско куче се нуждае от два часа упражнения за ума и тялото, въпреки че с удоволствие би приело предизвикателството да бъдат изпитани неговата енергия и издръжливост. Бъдете предупредени, че те са много пъргави и могат да скачат нависоко, дотолкова че да се доберат до храна по лавиците или да прескочат оградата на двора. Не му давайте нито миг покой или само ще ви „позабавлява“!

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Двойната гладка козина изисква малко грижи, като ще трябва да се разчесва по веднъж седмично. Четината е твърда и права, докато подкосъмът е къс и гъст. Косъмът е с дължина от 2,5 см до 4 см, на главата е къс и е по-дълъг по корема и зад краката.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук