NPPE Breed Library Info Page

Австралийски териер

Австралийски териер

Австралийският териер се различава от другите по това, че имат твърде дълъг врат и гръб спрямо техния ръст. Техните козини са груби и прави по гърба, а подкосъмът – по-къс и мек, и може да са червеникави, или различни нюанси на синкавото с жълтеникаво-кафяво. Възрастният екземпляр е около 25,5 см на ръст, считано от холката до земята, и тежи около 6,5 кг.

Австралийски териер
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Австралийски териер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Териер
Австралийски териер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Породата кучета австралийски териер е създадена в началото на XIX век за работа в сурови условия, за лов на змии и гризачи из ранчото и по златните мини, а като цяло е универсално селско куче. Породата е създадена от териери, внесени от Северна Англия и Шотландия, включително от предшествениците на Данди динмонт териера, Скай териера и Йоркширския териер, както и старият екземпляр на черния тан териер и скоч териер. Резултатът е кучето австралийски териер, създадено през 1887 г. в Австралия като първия клуб на породата. Официалното признание е дадено от Кучешкия клуб на Обединеното кралство през 1936 г., а през 1958 г. – от Американския кучешки клуб.

Характер

Дружелюбна и открита, тази порода обича да се харесва на хора и обича да го хвалят. Ето защо е лесно в общия случай то да бъде обучено, за разлика от някои териери! Не е агресивна, но може да отстоява своите позиции, ако друго куче го предизвика. Това не е от лаещите породи, но би направила това, ако счита, че обстоятелствата го налагат.

Здраве

В общия случай Австралийският териер се радва на добро здраве, като страда от някои конкретни заболявания.

Активност

Необходим му е поне час разходки дневно, а защо не и повече. В края на краищата, това е както работно куче, така и спътник! Освен разходки и игри, се радва на пъргавост, послушание и други кучешки спортове.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Ако е в добро състояние, породата австралийски териер почти не линее. Козината на кучето лесно се разресва и не пропуска вода. На дължина е около 6,35 см, а подкосъмът е къс и мек. Те следва да се разчесват и разресват поне веднъж седмично, а ушите се проверяват за косми, попаднали в ушните канали. Ако е необходимо, изскубвайте ги, но в никакъв случай не ги подстригвайте.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук