This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Австралийска овчарка

Австралийска овчарка

Тези кучета често се сравняват с породата кучета шотландска овчарка-граничар. С масивната си и мускулеста структура, те са до известна степен непропорционални – по-дълги са, отколкото би трябвало спрямо техния ръст. На височина мъжките екземпляри достигат 51-58 см, а женските – 46-53 см. В общия случай тежат 19-29 кг в зависимост от техния пол и физика. Козината е с черна, мраморно-синкава, мраморно-червеникава, или червеникава, с или без жълтеникаво-кафяви петна. За повече информация вижте характеристиките на породата.

Австралийска овчарка
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Австралийска овчарка
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Шумно
  • Група : Пастирско
Австралийска овчарка
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Колкото и да е учудващо, австралийската овчарка всъщност е американска порода кучета! Овчари от баския регион на Пиренеите пренасят малките си „синеещи“ кучета за работа в САЩ в края на XIХ и в началото на ХХ век. Австралийската част от наименованието произхожда от транспортираните от Австралия овце, които са отглеждали. Според друга теория кучетата са били превозени от имигранти в Австралия и САЩ. Първоначално, а именно в края на XIX век, те биват заселени в югозападните райони на САЩ, след което се извършва кръстоска с други пастирски кучета, за да се засили работоспособността им. Местен клуб на породата се учредява едва през 1957 г.

Характер

Това куче е с мощни охранителни инстинкти и му допада да е част от семейството и се радва, когато стопаните са наоколо. Възможно е първоначално да е резервирано към нови хора, поради което от съществено значение е ранното му социализиране. Продължаващото му обучение с физически и умствени стимули е важно за това интелигентността и енергията му да не спят.

Здраве

Като цяло, австралийската овчарка се радва на много добро здраве. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Това куче изисква поне два часа разходка на ден. Много от австралийските овчарки се справят отлично с упражненията от кучешките спортове (упражнения за пъргавост, ритмични движения под звуковете на музика, послушание и улавяне на топка), където те могат да използват своята физическа и умствена енергия.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината е със средна дължина, а подкосъмът не пропуска вода. До известна степен е перушинеста (с по-дълъг косъм) в задната част на краката и умерена вълнистост по плешките и гръдния кош, която е по-плътна при мъжките екземпляри. Достатъчно е разресване с четка по два или три пъти седмично, и по-често, когато козината линее.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук