NPPE Breed Library Info Page

Австралийска овчарка

Австралийска овчарка

Тези кучета често се сравняват с породата кучета шотландска овчарка-граничар. С масивната си и мускулеста структура, те са до известна степен непропорционални – по-дълги са, отколкото би трябвало спрямо техния ръст. На височина мъжките екземпляри достигат 51-58 см, а женските – 46-53 см. В общия случай тежат 19-29 кг в зависимост от техния пол и физика. Козината е с черна, мраморно-синкава, мраморно-червеникава, или червеникава, с или без жълтеникаво-кафяви петна. За повече информация вижте характеристиките на породата.

Австралийска овчарка
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Австралийска овчарка
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Шумно
  • Група : Пастирско
Австралийска овчарка
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Колкото и да е учудващо, австралийската овчарка всъщност е американска порода кучета! Овчари от баския регион на Пиренеите пренасят малките си „синеещи“ кучета за работа в САЩ в края на XIХ и в началото на ХХ век. Австралийската част от наименованието произхожда от транспортираните от Австралия овце, които са отглеждали. Според друга теория кучетата са били превозени от имигранти в Австралия и САЩ. Първоначално, а именно в края на XIX век, те биват заселени в югозападните райони на САЩ, след което се извършва кръстоска с други пастирски кучета, за да се засили работоспособността им. Местен клуб на породата се учредява едва през 1957 г.

Характер

Това куче е с мощни охранителни инстинкти и му допада да е част от семейството и се радва, когато стопаните са наоколо. Възможно е първоначално да е резервирано към нови хора, поради което от съществено значение е ранното му социализиране. Продължаващото му обучение с физически и умствени стимули е важно за това интелигентността и енергията му да не спят.

Здраве

Като цяло, австралийската овчарка се радва на много добро здраве. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Това куче изисква поне два часа разходка на ден. Много от австралийските овчарки се справят отлично с упражненията от кучешките спортове (упражнения за пъргавост, ритмични движения под звуковете на музика, послушание и улавяне на топка), където те могат да използват своята физическа и умствена енергия.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината е със средна дължина, а подкосъмът не пропуска вода. До известна степен е перушинеста (с по-дълъг косъм) в задната част на краката и умерена вълнистост по плешките и гръдния кош, която е по-плътна при мъжките екземпляри. Достатъчно е разресване с четка по два или три пъти седмично, и по-често, когато козината линее.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук