This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Английски спрингер шпаньол

Английски спрингер шпаньол

Английският спрингер шпаньол е набито спортно куче със средни размери и дълги уши. Изражението на това куче е бдително, мило и доверчиво. Среднодългата му козина е права с мъхнат подкосъм и се среща в различни цветови съчетания, като например в черно и бяло, червеникаво-кафяво и бяло. Не са редки и червеникаво-кафявите ивици. Възрастният екземпляр достига ръст от 51 см и тежи около 23-25 кг.

Английски спрингер шпаньол
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Английски спрингер шпаньол
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Английски спрингер шпаньол
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Всички шпаньоли водят началото си от испанските шпаньоли. До XVII век всички шпаньоли спадат към същата група кучета. По-голямата от двете разновидности е предшественик на породата английски спрингер шпаньол в днешния й вид. През 1892 г. Кучешкият клуб на Обединеното кралство официално призна кокер и спрингер шпаньолите за отделни породи, въпреки че понякога екземпляри от отделните породи изглеждат аналогично. Малко след това започва сливането на тези две породи и се постига окончателното разграничение на всяка от породите. Първоначалната им цел е да намират и сплашват дивеча, за да падне в капана по време на лов, в който шпаньолите се конкурират не само със себеподобни, като хрътките например, но и с пернатите соколи. Днес те се използват, за да открият, сплашват и донасят вече отстреляния дивеч.

Характер

Стандартният спрингер шпаньол е с открит характер, дружелюбен и обича да доставя удоволствие, както и да се учи. Като правило това са отлични компаньони и семейни кучета, които се държат добре и бързо учат да отговарят на команди. Някои от не така добре възпитаните кучета на тази порода може да са опърничави, боязливи, макар да се прокрадва агресия, като това е по-скоро изключение, отколкото правило. За разлика от работната разновидност на английския спрингер шпаньол, тази, явяваща се на кучешки конкурси, е с по-спокоен и муден характер.

Здраве

Английските спрингер шпаньоли са доста издръжлива порода. Подобно на повечето породи обаче може да развие различни нарушения на зрението, както и дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставните заболявания може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Екземплярите от породата все по-често боледуват от анемия.

Активност

Тези кучета обичат да са навън и са достатъчно енергични, за да са там по цели дни. За да е доволно кучето, е необходимо много движение и обучение. За възрастен екземпляр разходката трябва да трае два или повече часа. В противен случай поведението му може да не ви се хареса. Обичат да участват във всички семейни дейности. Ето защо те са идеалният домашен любимец за семейство с подрастващи деца. След достатъчно движение, те ще са тихи и мирни у дома.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината на спрингер шпаньола е средно дълга, прилепнала и вълниста, а ушите, гръдният кош, крайниците, опашката и корема са с мъх, който е също средно дълъг. Именно мъхът изисква повече разчесване, а подстригването се извършва главно в областта на главата, крайниците и ушите. Особено необходимо е допълнително разчесване на подкосъма след ден, прекаран навън, тъй като е възможно по козината да полепнат плевели и трева.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук