NPPE Breed Library Info Page

Английски спрингер шпаньол

Английски спрингер шпаньол

Английският спрингер шпаньол е набито спортно куче със средни размери и дълги уши. Изражението на това куче е бдително, мило и доверчиво. Среднодългата му козина е права с мъхнат подкосъм и се среща в различни цветови съчетания, като например в черно и бяло, червеникаво-кафяво и бяло. Не са редки и червеникаво-кафявите ивици. Възрастният екземпляр достига ръст от 51 см и тежи около 23-25 кг.

Английски спрингер шпаньол
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Английски спрингер шпаньол
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Английски спрингер шпаньол
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Всички шпаньоли водят началото си от испанските шпаньоли. До XVII век всички шпаньоли спадат към същата група кучета. По-голямата от двете разновидности е предшественик на породата английски спрингер шпаньол в днешния й вид. През 1892 г. Кучешкият клуб на Обединеното кралство официално призна кокер и спрингер шпаньолите за отделни породи, въпреки че понякога екземпляри от отделните породи изглеждат аналогично. Малко след това започва сливането на тези две породи и се постига окончателното разграничение на всяка от породите. Първоначалната им цел е да намират и сплашват дивеча, за да падне в капана по време на лов, в който шпаньолите се конкурират не само със себеподобни, като хрътките например, но и с пернатите соколи. Днес те се използват, за да открият, сплашват и донасят вече отстреляния дивеч.

Характер

Стандартният спрингер шпаньол е с открит характер, дружелюбен и обича да доставя удоволствие, както и да се учи. Като правило това са отлични компаньони и семейни кучета, които се държат добре и бързо учат да отговарят на команди. Някои от не така добре възпитаните кучета на тази порода може да са опърничави, боязливи, макар да се прокрадва агресия, като това е по-скоро изключение, отколкото правило. За разлика от работната разновидност на английския спрингер шпаньол, тази, явяваща се на кучешки конкурси, е с по-спокоен и муден характер.

Здраве

Английските спрингер шпаньоли са доста издръжлива порода. Подобно на повечето породи обаче може да развие различни нарушения на зрението, както и дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставните заболявания може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Екземплярите от породата все по-често боледуват от анемия.

Активност

Тези кучета обичат да са навън и са достатъчно енергични, за да са там по цели дни. За да е доволно кучето, е необходимо много движение и обучение. За възрастен екземпляр разходката трябва да трае два или повече часа. В противен случай поведението му може да не ви се хареса. Обичат да участват във всички семейни дейности. Ето защо те са идеалният домашен любимец за семейство с подрастващи деца. След достатъчно движение, те ще са тихи и мирни у дома.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината на спрингер шпаньола е средно дълга, прилепнала и вълниста, а ушите, гръдният кош, крайниците, опашката и корема са с мъх, който е също средно дълъг. Именно мъхът изисква повече разчесване, а подстригването се извършва главно в областта на главата, крайниците и ушите. Особено необходимо е допълнително разчесване на подкосъма след ден, прекаран навън, тъй като е възможно по козината да полепнат плевели и трева.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук