This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Английски сетер

Английски сетер

Тази едра порода има грациозна стойка, която е както симетрична, така и внушителна. Затова те са олицетворение на силата, грацията и издръжливостта. Дългата им, прилепнала към кожата козина е копринена на допир и мъхната. За цвета на козината на английския сетер често се използва терминът „belton“ (петнист). Основният цвят неизменно е бял в комбинация с черно (на синеещи петна), с лимонено жълто (на жълтеникави петна), оранжево (на оранжавеещи петна), червеникаво-кафяво (на червеникаво-кафяви петна). Възможно е и съчетание от три цвята (синеещи, червеникаво-кафяви или жълтеникаво-кафяви петна на жълтеникаво-кафяв фон). Възрастните мъжки екземпляри достигат височина от 65-69 см и тежат около 28,5 кг, а женските екземпляри на свой ред са с ръст 61-65 см и тегло 27 кг.

Английски сетер
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Английски сетер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Английски сетер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

За първи път за породата английски сетер се заговаря през XVI век като за кучето-птичар. Има различни версии за нейния произход. Според едни породата води началото си от разновидности на испанския континентален шпаньол. Според други породата е създадена от кръстоска на първоначалната разновидност на водния шпаньол, испанския пойнтер и на спрингера. „Английските кучета“, преведен от латински език от д-р Йоханес Каюс през 1576 г., е първото писмено свидетелство за сетера като порода, но никой не може да потвърди със сигурност дали то се отнася до предшествениците на съвременния сетер. Първият конкурс, в който участват английски сетери, се провежда през 1859 г. в Нюкясъл ъпон Тайн, североизточна Англия.

Характер

Английските сетери са дружелюбни, приятни кучета, които се обвързват лесно със семейството. Тези жизнени и общителни кучета ще се разлаят, щом някой пристигне и ще се държат с тях, така сякаш винаги са ги познавали! Отнасят се добре с децата и търпят много, въпреки че не бива да се прекалява с тяхното търпение. В общия случай се радват на компанията на останалите кучета и животни в дома.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Понякога могат да развият глухота и затова от ранна възраст трябва да се води на прегледи на лекар уши-нос-гърло.

Активност

Тази порода се нуждае от много движение. За възрастния екземпляр са необходими около два или повече часа на ден. Обичат да се разхождат, за да се уверите, че в двора има висока ограда.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано за породата. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Английските сетери се нуждаят от разчесване и подстригване, за да изглеждат максимално добре. Редовното подстригване на космите между възглавничките и в областта под ушите е задължително. Ушите трябва да се продухват, за да се предотврати тяхното инфектиране. Мъхът ще трябва да се почиства от време на време. Ако ще се явява на конкурс, ще са необходими повече грижи за козината на кучето.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук