NPPE Breed Library Info Page

Английски кокер шпаньол

Английски кокер шпаньол

Тази порода е средна по размери и е с пропорционално телосложение. Прилепналата им козина е копринена на допир и е мъхната на предните крайници. Различни са окраските и съчетанията от цветове по козината на кокер шпаньолите. Срещат се монохромните цветове на черното, червеното, оранжевото и кафявото, червеникаво-кафявото, а петната може да са изцяло бели, червеникави и бели, синкави, оранжавеещи и черни. Възможни са дори и комбинации от три цвята. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 39-41 см, а женските – от 38-39 см. Тежат между 13 и 14 кг.

Английски кокер шпаньол
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Английски кокер шпаньол
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Английски кокер шпаньол
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Английският кокер шпаньол е една от най-старите породи на континенталния шпаньол. Първите сведения за тяхното съществуване са намерени в Испания и датират от XIV век. В следващите два века се категоризират всички разновидности на шпаньола. По-големите екземпляри се използват, за да сплашат (на английски spring) дивеча, а по-дребните – за разгонване на бекасини (на английски woodcock). Оттук произхожда наименованието Спрингер (Springer) и Кокер (Cocker). През 1892 г. Киноложкият клуб на Обединеното кралство разграничава две породи кокер шпаньоли. Отвъд Атлантика американците използват аналогични екземпляри за чифтосване, за да се създаде малко по-различна разновидност на кокера, известна днес като американски кокер шпаньол.

Характер

Тези динамични, дружелюбни кучета обичат да са сред хора и да им доставят удоволствие. Това са идеални домашни любимци, особено за семейства с деца. Разбират се добре и с други домашни любимци. Кокер шпаньолите са една много жизнерадостна порода, която неуморно маха с опашка и носи подаръци на всички. Те се обучават лесно и с готовност се учат и радват околните.

Здраве

Често срещан здравословен проблем при английския кокер шпаньол са ушните инфекции, защото ушите им никак не са малки. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Тези кучета се приспособяват без проблем към семейните обстоятелства, но помнете, че това са хрътки и им трябва движение от поне час на ден, че дори и повече. Обичат да плуват, затова бъдете внимателни, когато наоколо има вода, за да се гарантира тяхната безопасност. Дайте им възможност да тичат без каишка, за да изразходят енергията си.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Тяхната козина трябва да се изчетква по няколко пъти, а ушите трябва да се проверяват редовно, за да се гарантира тяхната чистота и здраве. Те трябва да се подстригват по 3-4 пъти годишно от професионален фризьор. Можете да се научите да правите това и сами.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук