Анатолийска овчарка

Анатолийска овчарка

С огромните размери и мощна физика на английския дог, възрастният мъжки карабаш достига ръст 74-81 см и тегло 50-64 кг, а женският – съответно 71-79 см и 41-59 кг. Всевъзможни са окраските на късата, гъста козина, а муцуната и ушите може да са в стандартния за тях черен цвят, но често те са и светлобежови, тъмнобежови, че дори бели.

Анатолийска овчарка
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-рядко от седмица
Анатолийска овчарка
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Пастирско
Анатолийска овчарка
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Средна
  • Пазач : Високо

Произход

Анатолийската овчарка, позната и като карабаш, е древна порода, която произхожда от английски дог и кучетата, пазещи добитъка от Близкия изток. Високи, с атлетична и мощна физика, те защитават своята територия от свирепи хищници, като например мечки и вълци. Понастоящем се използват за охраняване на стада овце и кози в Турция. Там те се считат за национален символ и се наричат „кобан копегъ“ (в превод от турски „овчарка“).

Характер

Работно куче още от самото създаване на породата, то съществува до ден-днешен. Обича да пази територията си, независимо е и много интелигентно. Поради силния си охранителен инстинкт, социализирането от ранна възраст, а и впоследствие, както и търпеливото обучение, са от съществено значение за него. Уверете се, че в градината или оградените пространства, където го извеждате, има висока, дори двойна, ограда. То винаги трябва да е заето с нещо, тъй като може да започне да руши или създава проблеми, ако го налегне скука.

Здраве

Анатолийската овчарка като цяло е жилава, но подобно на много други породи, може да страда от дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което води до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

Поради размерите си, не изисква прекалено много движение; два часа разходки дневно би следвало да са му достатъчни. Разходките му харесват, защото неговите предшественици са правили дълги преходи заедно със своите стопани, номадските овчари.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, се нуждае от по-различен баланс, с които да се посрещнат нуждите от витамини и минерали на ставите и хрущялната тъкан на кучето. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата анатолийска овчарка. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Козината на овчарката я пази както от суровите зими, така и от летните горещини. Къса и плътна с дебел подкосъм, тя изисква разресване по веднъж, два пъти седмично. Пада активно в периода на линеене.