This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Анатолийска овчарка

Анатолийска овчарка

С огромните размери и мощна физика на английския дог, възрастният мъжки карабаш достига ръст 74-81 см и тегло 50-64 кг, а женският – съответно 71-79 см и 41-59 кг. Всевъзможни са окраските на късата, гъста козина, а муцуната и ушите може да са в стандартния за тях черен цвят, но често те са и светлобежови, тъмнобежови, че дори бели.

Анатолийска овчарка
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-рядко от седмица
Анатолийска овчарка
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Пастирско
Анатолийска овчарка
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Средна
  • Пазач : Високо

Произход

Анатолийската овчарка, позната и като карабаш, е древна порода, която произхожда от английски дог и кучетата, пазещи добитъка от Близкия изток. Високи, с атлетична и мощна физика, те защитават своята територия от свирепи хищници, като например мечки и вълци. Понастоящем се използват за охраняване на стада овце и кози в Турция. Там те се считат за национален символ и се наричат „кобан копегъ“ (в превод от турски „овчарка“).

Характер

Работно куче още от самото създаване на породата, то съществува до ден-днешен. Обича да пази територията си, независимо е и много интелигентно. Поради силния си охранителен инстинкт, социализирането от ранна възраст, а и впоследствие, както и търпеливото обучение, са от съществено значение за него. Уверете се, че в градината или оградените пространства, където го извеждате, има висока, дори двойна, ограда. То винаги трябва да е заето с нещо, тъй като може да започне да руши или създава проблеми, ако го налегне скука.

Здраве

Анатолийската овчарка като цяло е жилава, но подобно на много други породи, може да страда от дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което води до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

Поради размерите си, не изисква прекалено много движение; два часа разходки дневно би следвало да са му достатъчни. Разходките му харесват, защото неговите предшественици са правили дълги преходи заедно със своите стопани, номадските овчари.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, се нуждае от по-различен баланс, с които да се посрещнат нуждите от витамини и минерали на ставите и хрущялната тъкан на кучето. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата анатолийска овчарка. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Козината на овчарката я пази както от суровите зими, така и от летните горещини. Къса и плътна с дебел подкосъм, тя изисква разресване по веднъж, два пъти седмично. Пада активно в периода на линеене.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук