This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Американски кокер шпаньол

Американски кокер шпаньол

С характерния си външен вид, отличаващ го от английския кокер, породата има по-закръглен череп и по-гъста, великолепна козина. Порасне ли, кокер шпаньолът тежи около 11 кг. Мъжките екземпляри достигат ръст 37-39 см, а женските – 34-37 см. Козината може да е с най-различна окраска и нюанси помежду им, със специфични ивици. За повече информация вижте характеристиките на породата.

Американски кокер шпаньол
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Американски кокер шпаньол
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Американски кокер шпаньол
  • Самостоятелен престой : Над 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Счита се, че още през далечната 1620 г. първите английски заселници пуритани качват кокер шпаньол на кораба „Мейфлауър“ и така той става първият екземпляр, стъпил на континента Америка. През следващите няколко века заселниците започват с тяхна помощ да изследват и култивират „необетованите“ земи. Създадени от породата английски кокер през XIX век, американските им братовчеди се оказват идеални за лов на пъдпъдъци и бекасини. Макар да са съхранили ловджийския си нюх, на котешкия конкурс или в ролята си на придружител – където обикновено можете да ги срещнете днес – той вече не им е необходим.

Характер

Думата, с която често се характеризира тази порода, е „веселост“ и не са й чужди уравновесеността, увереността и жизнерадостта. Препоръчва се ранна и пълна социализация, за да е сигурно, че кученцето няма да страни от непознати или новости в неговия живот. Без да е толкова голямо, колкото повечето хрътки, това интелигентно куче все с нещо се занимава и обича да играе, да прекарва време със семейството си. Не обича да е само задълго.

Здраве

Често срещан здравословен проблем при американския кокер шпаньол са ушните инфекции, защото ушите им никак не са малки. Като повечето породи слабите капачки на коленете им може да прищракват от време на време (луксация на пателата), а други наследствени заболявания са нарушенията на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което уврежда двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

В идеалния случай тази порода изисква около два часа упражнения за ума и тялото. Обича да носи играчки от водата и да плува, но в спокойни води. Проверявайте козината и ушите след всяка разходка, за да извадите от нея семена на плевели, клонки или нещо друго, подбрано по път.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Козината на американския кокер шпаньол е великолепна, но и изисква много грижи. Къса и фина на главата, средно дълга по тялото, тя е по-дълга по ушите, гръдния кош, корема и краката и често я наричат „перушинеста“. Виещата се козина е копринена на допир и плътно прилепнала. Необходимо е ежедневно разчесване, а също трябва редовно да се подстригва. Ушите, очите, сгъвките около устата и лапите на кучето също трябва да се проверяват.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук