Аляски маламут

Аляски маламут

На вид наподобяваща вълка, маламутът е едра, внушителна порода куче, която има характерните за шпица черти (опашката често е щръкнала, така че да закрива гърба, и е с много плътна козина, изправени уши и клиновидна глава). Възрастният мъжки екземпляр маламути достига ръст 64-71 см, а женският – 58-66 см, а иначе тежат от 38 до 56 кг. Гамата от окраски и оттенъци на козината може да минава от бяло през светлосивото до черното и от златистото през червеникавото до червеникаво-кафявото. Възможно е да е шарена на ивици.

Аляски маламут
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Аляски маламут
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Работно
Аляски маламут
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Ниско

Произход

Номадското племе Инуит от северозападна Аляска, наричано още маламутит, създава тази порода за теглене на тежки товари в сурови зимни условия и за лов. Неговите предшественици са дали началото на други арктически породи, като например кучето самоед и сибирската хъски, въпреки че силна страна на тази порода е трябвало да бъде не толкова скоростта, колкото мощта. С дебелата си двойна козина, сила и издръжливост не е изненадващо, че тази порода е била сред избраните да теглят товарите на полярните експедиции – нещо, на което малко други породи биха издържали.

Характер

Макар да изглежда като вълк, действията му далеч не са като неговите! Маламутът се привързва лесно и е дружелюбно, макар да не е идеалната порода за стопанин, който за първи път има куче. Обича да рови и вие и може да се гмурка, за да улови малки, космати животинки, било то лястовици, котки или дребни породи кучета. Следователно особено важно е да се социализира отрано и обучението, включително отработването на надеждната команда за връщането на кучето при стопанина, да трае през целия му живот.

Здраве

Като повечето породи, и аляският маламут има вероятност да развие наследствени нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Породата маламут изисква поне два часа упражнения, ако не и повече. Обича да тегли товари, затова особено важно е обучението да се провежда отрано! За много от тях кучешкият крос със своите стопани е любимо занимание, но избягват да играят активно в жегите.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата аляски маламут. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

С плътния подкосъм дебел до 5 см и плътната, груба защитна козина, породата маламути е идеално защитена срещу суровите и тежки атмосферни условия. Но в дом с централно отопление, не е изключено тя да започне да линее! Ежедневното разчесване ще подпомогне премахването на падащите косми.