This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Аляски маламут

Аляски маламут

На вид наподобяваща вълка, маламутът е едра, внушителна порода куче, която има характерните за шпица черти (опашката често е щръкнала, така че да закрива гърба, и е с много плътна козина, изправени уши и клиновидна глава). Възрастният мъжки екземпляр маламути достига ръст 64-71 см, а женският – 58-66 см, а иначе тежат от 38 до 56 кг. Гамата от окраски и оттенъци на козината може да минава от бяло през светлосивото до черното и от златистото през червеникавото до червеникаво-кафявото. Възможно е да е шарена на ивици.

Аляски маламут
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Аляски маламут
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Работно
Аляски маламут
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Ниско

Произход

Номадското племе Инуит от северозападна Аляска, наричано още маламутит, създава тази порода за теглене на тежки товари в сурови зимни условия и за лов. Неговите предшественици са дали началото на други арктически породи, като например кучето самоед и сибирската хъски, въпреки че силна страна на тази порода е трябвало да бъде не толкова скоростта, колкото мощта. С дебелата си двойна козина, сила и издръжливост не е изненадващо, че тази порода е била сред избраните да теглят товарите на полярните експедиции – нещо, на което малко други породи биха издържали.

Характер

Макар да изглежда като вълк, действията му далеч не са като неговите! Маламутът се привързва лесно и е дружелюбно, макар да не е идеалната порода за стопанин, който за първи път има куче. Обича да рови и вие и може да се гмурка, за да улови малки, космати животинки, било то лястовици, котки или дребни породи кучета. Следователно особено важно е да се социализира отрано и обучението, включително отработването на надеждната команда за връщането на кучето при стопанина, да трае през целия му живот.

Здраве

Като повечето породи, и аляският маламут има вероятност да развие наследствени нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Породата маламут изисква поне два часа упражнения, ако не и повече. Обича да тегли товари, затова особено важно е обучението да се провежда отрано! За много от тях кучешкият крос със своите стопани е любимо занимание, но избягват да играят активно в жегите.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата аляски маламут. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

С плътния подкосъм дебел до 5 см и плътната, груба защитна козина, породата маламути е идеално защитена срещу суровите и тежки атмосферни условия. Но в дом с централно отопление, не е изключено тя да започне да линее! Ежедневното разчесване ще подпомогне премахването на падащите косми.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук