Афганска хрътка

Афганска хрътка

Благородната и достолепната афганска хрътка е с горда и статна стойка, а дългата й лъскава козина е едно истинско великолепие. Възрастните екземпляри са едри и достигат ръст 68-74 см, а женските – 63-69 см. Великолепната козина може да е най-различна на цвят – от черна до сребриста и всевъзможните нюанси между тези два цвята. Разнообразието в петнистостта също е пословично. Хрътката тежи около 25 кг, като теглото варира между 20 и 27 кг, в зависимост от пола и структурата на кучето.

Афганска хрътка
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Афганска хрътка
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Афганска хрътка
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Породата афганска хрътка, една от най-древните породи в света, за първи път привлича вниманието на Западния свят през XIX век. Макар да няма точни данни за това какви са били тези кучета преди време, легендите за тях изобилстват. В Афганистан те се срещат в най-различни разновидности и пазят стадата птици и едрия рогат добитък и не им позволяват да се разбягат, а също са от помощ при лова на планинските сърни, антилопи, зайци, че дори и такива хищници като вълците, чакалите и снежните леопарди!

Характер

Тъй като в общия случай страни от непознати, е нужно това царствено куче да се социализира и обучава на команди още в ранна възраст. Никога не се изтъква пред семейството, в което живее, нито пък пред познати. Същевременно, то е предано и любвеобилно. Афганската хрътка е създадена, за да тича и изпитва огромно удоволствие от спринтове с много висока скорост, когато вятърът шиба козината й, от тичането след топка или лястовица, която е мернал.

Здраве

Като цяло хрътката се радва на добро здраве и енергичност, като са малко специфичните за породата заболявания.

Активност

Възрастният екземпляр трябва да тича по много, в идеалния случай по два или повече часа на ден. Обича да тича необезпокояван, но предвид желанието му да преследва и ловува, трябва да отговаря на командата за връщане при стопанина и да спортува на открити, безопасни места, встрани от пътното движение.

Хранене

Едрата порода трябва да се храни с по-различен баланс на хранителни вещества от този на по-дребните породи, който включва витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при афганските хрътки. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Великолепната, дълга, копринена на допир козина на тази хрътка не се поддържа лесно. Изискват се много усилия, за да е в отлично състояние. Препоръчва се тя ежедневно да се разресва, за да няма възли и сплъстявания, а чистотата й да се гарантира с редовно къпане. Старателното разресване е особено важно, когато козината на кученцето започне да пада, за да се избегне сплъстяването на новата козина със старата, което би породило дискомфорт.