NPPE Breed Library Info Page

Афенпинчер

Афенпинчер

Макар да са с външния вид на териер и палавото изражение на маймуна, породата афенпинчер се категоризира като мини куче, чиято холка при възрастните екземпляри достига ръст 24-28 см (от стъпалото до горната част на лопатките на плешката) и тегло 3-4 кг. Грубата козина обикновено е черна, с и без сивкавс оттенък.

Афенпинчер
  • размер : Мини
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : Веднъж седмично
Афенпинчер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Мини
Афенпинчер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Средна
  • Пазач : Средна

Произход

Появили се в Германия през XVII век, палавите и забавни до комичност кучета Афенпинчер са несъмнено една от най-старите породи кучета. Наименованието на породата афенпинчер се състои от немските думите „афен“ (подигравам се) и „пинчер“ (териер). Това е предшественикът на други две породи, Грифон Белж и Грифон Брюселоа, а неговата муцуна наподобява тази на маймуната. Въпреки че кучетата Афен по всичко приличат на териерите, те са твърде дребни, за да се използват за работни дейности, и най-вече се използват като компаньони.

Характер

Афенпинчерите са жизнени и самоуверени кучета, въпреки че на моменти проявяват силна воля и безстрашие, а също се привързват много към стопаните си. Особено чувствителни са към непознати, поради което кученцето задължително трябва да се социализира.

Здраве

Тази порода като цяло се радва на добро здраве. Подобно на повечето дребни породи обаче слабите капачки на коленете им може от време на време да прищракват (луксация на пателата). Други установени заболявания са разместване и/или луксация на тазобедрената кост и стесняване и/или възпаление на трахеята.

Активност

Въпреки че са дребни, тези кучета изискват движение, но без да се прекалява (по 20-40 минути на ден). Обичат игрите, които тренират както ума, така и тялото, но не бива да се допуска активността да „прелее“ в хиперактивност.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Грубата, твърда козина е рунтава на места и като цяло кучето изглежда рошаво. Ето защо не е необходимо толкова редовно разресване. Достатъчно е това да се прави веднъж седмично.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук