NPPE Breed Library Info Page

Дог от Бордо

Дог от Бордо

Този гигант е с голяма кръгла глава с широки скули и много бръчки. Със силна, мускулеста шия и телосложение с добре развит и широк гръден кош. Козината на дога от Бордо е къса и доста мека на допир и добива всички оттенъци на жълтеникаво-кафявото. Възрастните мъжки екземпляри са на ръст от 60-68 см и тежат поне 50 кг, а женските екземпляри – с ръст от 58-66 см и тегло 45 кг.

Дог от Бордо
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Дог от Бордо
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Работно
Дог от Бордо
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Породата Дог от Бордо е древна френска порода с прародител – римският молос. Използвани от френски благородници още през XII век за лов на прасета, глигани, вълци и мечки. В Средновековието са подкарвали добитъка. Разбира се, са пазели стадата на войските, когато се е водела война, и са били използвани за преследване на животни и бой с други кучета. Популярността на породата спада през ХХ век, но през XXI век възвръща позициите си.

Характер

Това е куче, което се привързва много към семейството и не обича да се дели от него задълго. Те ще защитят семейството и територията си, ако бъдат изложени на заплаха. Ако бъдат обгрижвани правилно и са надлежно социализирани и обучени, те се отнасят много добре към децата и ще приемат и други домашни любимци. Обичат да доставят удоволствие и трябва да бъдат обучавани по спокоен и последователен начин.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развият дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето. Предразположени са към кожни инфекции, особено в дълбоките си кожни сгъвки.

Активност

Не изискват много движение, което би могло да се очаква предвид физиката им. Достатъчна е разходка от около час на ден. Тя може да се разпредели на няколко кратки излизания, когато кучето може да се остави да тича и играе без каишка. Ако се движи прекалено много още в ранна възраст, впоследствие това може да доведе до заболявания на костно-ставната тъкан.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, се нуждае от по-различен баланс, с които да се посрещнат нуждите от витамини и минерали на ставите и хрущялната тъкан на кучето. Стомашните проблеми са нещо често срещано за породата. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Обгрижването се прави относително лесно. Почистването на късата козина от падналите и падащите косми с гумена ръкавица е достатъчно да се извършва по веднъж седмично. Кожните сгъвки по муцуната също трябва да се почистват редовно, за да не се развият кожни инфекции.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук