NPPE Breed Library Info Page

Гладкокосмест ретривър

Гладкокосмест ретривър

Тази порода е с издължено и стройно телосложение, умно, активно и с интелигентно изражение. Те са с гъсти, лъскави и прилепнали към тялото козини, като крайниците и опашката са мъхнати и създават усещането за мощ и породистост. В общия случай козината е смолисточерна или в монохромен червеникаво-кафяв цвят. Възрастният мъжки екземпляр достига ръст от 58-61 см и тежи 27-36 кг, а женският – ръст 56-58 см и 25-32 кг.

Гладкокосмест ретривър
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Гладкокосмест ретривър
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Гладкокосмест ретривър
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Ниско

Произход

Породата ретривър е създадена в началото на XIX век с единственото предназначение да донася отстреляния дивеч на стопанина си. Гладкокосместият ретривър произхожда от по-дребния Нюфаундленд като континентален ретривър. Плува отлично във вода и се ползва с голяма популярност сред пазачите на дивеч. Освен това, умее да извежда дивеча от скривалищата и да се втурва след него по възвишенията. За родоначалник на тази порода се смята г-н Дж. Хъл, който започва да ги чифтосва през 1864 г. Като цяло ги използват в именията около Обединеното кралство.

Характер

Гладкокосместият ретривър е приветливо, жизнено куче, което обича хората. Съзряват бавно и запазват детскостта си поне няколко години. В общия случай им харесва семейния дух с балансираността и приспособимостта си. Лаят силно, когато наближи някой, било то познат или не. Опашката им се върти непрекъснато и се превъзбужда, когато стопаните им обръщат внимание.

Здраве

Най-сериозният здравословен проблем е тяхната предразположеност към някои агресивни форми на рака. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Гладкокосместият ретривър неуморно работи и може с километри да ходи, без това да го огорчава. С удоволствие се включват във всякакви дейности. Отлично се чувстват във водата, направо като риба във вода, като това много им харесва.

Хранене

Едрите породи кучета, освен че имат силен апетит, се възползват от различен баланс от хранителни вещества, включително минерали и витамини в сравнение с по-малките породи кучета. Гладкокосместите ретривъри са податливи на повръщане и стомашни проблеми. По-малките и по-чести хранения могат да спомогнат за свеждането на този риск до минимум.

Козина

Това куче изисква ежедневно разчесване, за да може да се поддържа изрядният вид на тяхната козина. Особено внимание следва да се обръща на подкосъма, по който може да полепва какво ли не. Проверявайте и краката за засъхнала кал или друга мръсотия.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук