7 Най-подходящи породи кучета за семейства и деца

7 семейни породи кучета
7 семейни породи кучета
7 семейни породи кучета

Да вземете решението за разрастване на семейството си с четириног приятел е изключително вълнуващо за всички вкъщи, но ако имате деца, може да е трудно да откриете подходяща порода. Създадохме този наръчник, за да ви разкажем за най-подходящите породи за семейства и да ви помогнем да изберете тази, която ще ви подхожда най-много.

Кучетата и децата могат да са страхотна комбина! Кучетата провокират децата да се движат повече и да оценяват времето навън, докато също помагат и на двете страни да развият социалните си умения. Когато се обмисля добавяне на четириног приятел към домакинството си, родителите често се чудят коя специфична порода куче да изберат, тъй като някой са по-малко предразположени да толерират детското поведение.

За да сме сигурни, че ще намерите перфектното куче за вашето семейство, създадохме този гайд за най-подходящите семейни породи кучета. Тук ще прочетете полезни съвети и ще научите кои породи са по-предразположени да обичат семейния живот.

Какъв характер има едно добро семейно куче?

Първо и най-важно, става дума повече за индивидуалния характер на кучето, отколкото за породата на вашето куче. Ако искате да споделяте дома си с дете и с кученце, избраната от вас порода трябва да притежава следните качества:

    1. Спокоен характер: вашето куче трябва да е спокойно и търпеливо, за да може да се справи с вълнението на децата и вероятно да се превърне в добър техен приятел.

    2. Подходящ размер: средностатистически погледнато, най-малките породи кучета се вълнуват по-лесно и биха могли да са по-крехки – като родител, вие трябва да сте наясно, че децата не винаги са най-нежните създания. Големите породи кучета, от друга страна, често са по-послушни, но пък те създават риск от това случайно да блъснат малките деца, докато си играят.

    3. Нива на енергия: това до голяма степен зависи от това колко активно е вашето семейство. Ако изберете куче с много енергия, трябва да сте сигурни, че имате времето да го извеждате на дълги разходки и да играете игри с него. Също така, ако имате малки деца, които тичат наоколо постоянно, не трябва да избирате не толкова енергично куче, тъй като те могат да бъдат раздразнителни с цялото това постоянно тичане около тях.

Всъщност не става дума за избор на най-подходяща порода куче за децата ви, а е въпрос на това да научите малчуганите да бъдат нежни към животните и това ще осигурни хармония в домакинството ви в дългосрочен план.

Най-подходящите породи за семейства

Сега, след като знаете важното относно характера на кучето, което би било добър семеен домашен любимец, е време да разгледаме някои породи кучета, които притежават тези качества. Важно е да отбележим, че само защото много собственици имат добър опит с конкретни породи кучета, които по принцип се държат добре с деца, винаги съществува риск това да не е така с вашето куче, тъй като всяко куче и неговият характер са строго индивидуални.


Лабрадор

Лабрадор

По принцип лабрадорите са смятани за една от най-подходящите за семейства породи кучета, тъй като са познати с обичта си към това да са край деца и с това, че се разбират с други животни в домакинството също.

Лабрадорът е игриво, мило и любвеобилно куче, което не обича нищо повече от това да прекарва време със своето семейство. Пълни са с енергия и са изключително умни, така че са много подходящи за тези от вас, които имат активен начин на живот. Нещото, което трябва да имате предвид с тази порода, е, че младите лабрадори имат тенденцията да са доста буйни и ще скачат наоколо, така че, ако имате много малки деца, може би ще искате да обмислите вземането на по-зряло куче, което вече е преминало през тази своя фаза.

Пудел

Много хора често отхвърлят пуделите поради стереотипа за неговата пухкава козина, но това е доста далеч от реалността. Изначално развъждан като работно куче, пуделът е страшно умен, има много енергия за игри с децата и обикновено са мили и с добри маниери, когато им се предоставят достатъчно забавления. Също така те са страхотен избор за семейства с алергии, тъй като са считани за хипоалергенни кучета, защото се „скубят“ много малко.

Бернски зененхунд

По-познати като „нежен гигант“, бернският зененхунд има обичлив и забавен характер. Когато са добре социализирани, те са една от най-подходящите за деца породи, тъй като са много мили и търпеливи. Те биха паснали особено добре на динамични домакинства с по-големи деца, които обичат да се занимават с дейности навън, като катерене, къмпингуване и изследване на природата. Тази семейна порода кучета обаче не би била подходяща за много малки деца, защото кучето може лесно да ги блъсне и без да иска да ги нарани, докато си играе.

Бигъл

Бигълите не само са смятани за една от най-подходящите за семейства породи, но те са и една от най-приятелски настроените като цяло. Много енергични и суетни по характер, те обичат техните семейства и не се радват на нищо повече от това да правят пакости с по-малките си другари. И въпреки възбудимия си характер, те като цяло са много толерантни и спокойни с децата.

Бийгъл

Голдън Ретривър

Като лабрадорите, голдън ретривърите са изключително популярни сред семействата – толкова, че са изобразявани като „семейни кучета“ в много телевизионни шоута и филми. С техния нежен характер и приятелско поведение можете сами да разберете защо това е така. Те имат тонове енергия и обожават да си играят с деца. Познати са с това, че ги следват наоколо, чакайки търпеливо за следващата възможност за игра или гушкане!

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кавалер кинг Чарлз шпаньолите са любвеобилни и обичащи кучета, които по принцип са страхотни както с деца, така и с други домашни любимци. Това малко куче обожава вниманието и винаги е готово за игри с членове на семейството. Те са много спокойни, улегнали кучета, които са много милостиви с децата. Плюс това се смята, че е много рядък феномен един кавалер кинг Чарлз шпаньол да проявява каквато и да е било агресия.

Стафордширски бултериер

Това може да ви изненада, но стафордширските бултериери всъщност са смятани за едни от най-подходящите за деца породи и дори да си спечелили името „куче-детегледач“. Когато са добре социализирани, те притежават сладък характер и наистина обичат живота, хората и да играят със семейството си. За жалост, поради негативния стереотип за породата, само синият кръст приема повече от 400 стафордширски бултериери за година, така че, ако си търсите едно от тези прекрасни кучета, препоръчваме ви да проверите в центровете за осиновяване.

Последната дума за най-добрата за семейства порода кучета

Породите, споменати по-горе, са тези, които обикновено притежават препоръчителните черти в характера, за да се справят със семейния живот, но вие ще трябва да изиграете вашата роля също. Първо, винаги купувайте куче от развъдници с добра репутация (или осиновете куче от спасителен център), а след това социализацията и тренировките ще ви помогнат да го направите едно страхотно семейно куче в дългосрочен план.

Ако се чудите как можете да сте сигурни, че кучето ви е добре социализирано, Клуб Кенъл препоръчва The Puppy Plan, наръчник стъпка по стъпка, който е създаден да минимизира поведенческите проблеми и да предотврати тенденцията за даването на безброй кучета в приюти всяка година.

Важно е също да отбележим, че не само вашето куче има нужда от обучение, но и децата ви. Те трябва да се научат как да са нежни и уважителни и как да разпознават поведенческите знаци на кучето, така че да знаят кога то има нужда от пространство. Прочетете нашия наръчник за още съвети относно това как да запознаете кученцата с децата.