Кимрик

Уелска | Породи котки

Породата котки Кимрик имат набита физика, наподобяваща породата британска късокосместа котка с големи очи и широко поставени уши. Именно липсата на опашка е отличителната черта на тази порода. Задните крака са по-дълги от предните. Косъмът на тази котка е дебел и това набухва тялото й, което й придава закръглен вид. Появяващата се при някои екземпляри гърбица, типична за зайците, може да се наблюдава при котките Кимрик поради гръбначната деформация спина бифида, която се асоциира с липсата на опашка. Котките Кимрик се срещат във всякакви окраски и петнистост, с изключение на типа порода сиамска котка.

Уелска | Породи котки
  • Козина : Дълга
  • Грижа за козината : Ежедневно разресване
Уелска | Породи котки
  • Активност : Висока
Уелска | Породи котки
  • Шум : Ниско

Произход

Породата котки Кимрик е полу-дългокосместата разновидност на котката Манкс. Независимо от това, че етимологично наименованието се свързва с Кимро, келтското наименование на Уелс, в действителност породата произхожда от Остров Ман. Котките без опашка са често срещани на Остров Ман, а чифтосването на местните котки даде възможност генът, който не позволява на опашката да порасне, да мутира естествено. Що се отнася до котката Манкс, котилата на Кимрик са с дебели опашки с най-различна дължина (категоризирани като котки с много къса, средно дълга и дълга опашка) или без опашка. Програмите за развъждане в Канада през 60-те години на ХХ век са повод за нарастващата им популярност в САЩ, където са представени единствено безопашните екземпляри.

Държава на произход

Остров Ман, Обединеното кралство/Канада

Характер

Котката Кимрик е много тиха, игрива и интелигентна котка. Може да е донякъде срамежлива и резервирана сред непознати и се привързва много само към един човек. Това е порода, в която котенцето продължава да живее, дори когато екземплярът порасне.

Здраве

Липсата на опашка издава сериозен генетичен дефект и „деформираният“ гръбнак на котката Кимрик може да е причина за здравословни проблеми, като например артрит, още от ранна възраст. При някои котки аналният канал може да е стеснен и това може да породи частична чревна непроходимост. Подобно на всички котки, и котките Кимрик се нуждаят от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

Допълнителна информация

Тъй като липсата на опашка е заболяване, подобно на спина бифида, котенцата може да се родят с деформации или да настъпи смърт, ако бъдат чифтосани котките с увредени гени. Ако планирате да чифтосвате своята котка Кимрик, потърсете съвет от ветеринар, за да може котенцата да не страдат и да не се раждат с дефекти.

Хранене

Плътната козина на котката Кимрик се нуждае от ежедневно разчесване, за да няма сплъстявания и за поддържането й в идеална форма.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук