Кимрик

Уелска | Породи котки

Породата котки Кимрик имат набита физика, наподобяваща породата британска късокосместа котка с големи очи и широко поставени уши. Именно липсата на опашка е отличителната черта на тази порода. Задните крака са по-дълги от предните. Косъмът на тази котка е дебел и това набухва тялото й, което й придава закръглен вид. Появяващата се при някои екземпляри гърбица, типична за зайците, може да се наблюдава при котките Кимрик поради гръбначната деформация спина бифида, която се асоциира с липсата на опашка. Котките Кимрик се срещат във всякакви окраски и петнистост, с изключение на типа порода сиамска котка.

Уелска | Породи котки
  • Козина : Дълга
  • Грижа за козината : Ежедневно разресване
Уелска | Породи котки
  • Активност : Висока
Уелска | Породи котки
  • Шум : Ниско

Произход

Породата котки Кимрик е полу-дългокосместата разновидност на котката Манкс. Независимо от това, че етимологично наименованието се свързва с Кимро, келтското наименование на Уелс, в действителност породата произхожда от Остров Ман. Котките без опашка са често срещани на Остров Ман, а чифтосването на местните котки даде възможност генът, който не позволява на опашката да порасне, да мутира естествено. Що се отнася до котката Манкс, котилата на Кимрик са с дебели опашки с най-различна дължина (категоризирани като котки с много къса, средно дълга и дълга опашка) или без опашка. Програмите за развъждане в Канада през 60-те години на ХХ век са повод за нарастващата им популярност в САЩ, където са представени единствено безопашните екземпляри.

Държава на произход

Остров Ман, Обединеното кралство/Канада

Характер

Котката Кимрик е много тиха, игрива и интелигентна котка. Може да е донякъде срамежлива и резервирана сред непознати и се привързва много само към един човек. Това е порода, в която котенцето продължава да живее, дори когато екземплярът порасне.

Здраве

Липсата на опашка издава сериозен генетичен дефект и „деформираният“ гръбнак на котката Кимрик може да е причина за здравословни проблеми, като например артрит, още от ранна възраст. При някои котки аналният канал може да е стеснен и това може да породи частична чревна непроходимост. Подобно на всички котки, и котките Кимрик се нуждаят от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

Допълнителна информация

Тъй като липсата на опашка е заболяване, подобно на спина бифида, котенцата може да се родят с деформации или да настъпи смърт, ако бъдат чифтосани котките с увредени гени. Ако планирате да чифтосвате своята котка Кимрик, потърсете съвет от ветеринар, за да може котенцата да не страдат и да не се раждат с дефекти.

Хранене

Плътната козина на котката Кимрик се нуждае от ежедневно разчесване, за да няма сплъстявания и за поддържането й в идеална форма.