NPPE Breed Library Info Page

Турска котка Ван

Турска котка Ван

Турската котка Ван е голяма, мускулеста, при това елегантна порода с бяла козина по тялото, а главата и опашката имат своята характерна окраска. Структурата на тялото на тези котки е добре балансирана и мощна. Големите уши са поставени високо, а очите са големи, овални и изразителни. Козината на турската котка Ван е дълга, мека и копринена на допир, като в основата си тя е вълниста. Лапите са силно окосмени, а опашката изглежда като голяма гъста четка. Тялото на турската котка Ван е предимно тебеширено бяла с цветни ивици в горната част на тялото. Главата сякаш е прорязана с вертикална бяла ивица, а по тялото сякаш някой е натопил пръстите си в боя и е оставил отпечатъци. Очите може да са кехлибарени или сини, или едно от двете.

Турска котка Ван
  • Козина : Дълга
  • Козина : Веднъж дневно
Турска котка Ван
  • Дейност : Средна
Турска котка Ван
  • Шум : Средна

Произход

Това, че обича водата, е това, с което турската котка Ван се отличава. Тази котка не само обича водата, но обича и да плува. Породата произхожда от района на езерото Ван в Турция, където тя е била опитомена преди стотици години. През 50-те години на ХХ век турските котки Ван се връщат в Обединеното кралство от двойка туристи. Завръщайки се в Обединеното кралство, те дават началото на тези котки с характерна ивичестост.

Държава на произход

Турция

Други имена

Турска котка плувец

Характер

Турските котки Ван са изключително интелигентни и дружелюбни и те са идеалният спътник в живота. Това са жизнени котки, които обичат да играят с хората или други котки. Следователно, трябва да ги стимулирате и да им давате възможност да се наиграят. Турските котки Ван издават мелодични звуци.

Здраве

Към момента за породата няма докладвани здравословни проблеми. Подобно на всички котки, турската котка Ван се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Турските котки Ван изискват ежедневни редовни грижи, за да няма възли и сплъстявания по красивата им, копринена на допир козина. Ако грижата се извършва с гребен и четка в ранна възраст, котката скоро ще свикне с това и могат да се избегнат много от потенциалните проблеми.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук