NPPE Breed Library Info Page

Тонкинска котка

Тонкинска котка

Породата тонкинска котка е средна по размери с ориенталски тип структура, с нежна обла глава и широки, раздалечени уши. Очите са по-отворени отколкото тези на класическата ориенталска порода, а цветът им варира от зелен до светлосин. Тялото е добре балансирано, стегнато и мускулесто. Козината й е къса и плътно прилепнала с фин, мек и копринен на допир косъм. Муцуната, ушите, краката и опашката са по-тъмни от самото тяло, но към основата косъмът плавно прелива до този на тялото. Цветовата гама на козината на тонкинската котка е широка.

Тонкинска котка
  • Козина : Къса
  • Козина : По-малко от седмица
Тонкинска котка
  • Дейност : Високо
Тонкинска котка
  • Шум : Високо

Произход

Породата тонкинска котка е резултат от кръстоската между сиамска котка и бурманска котка и следователно е с характеристики и от двете породи. Когато се появяват през 50-те години на ХХ век, първите екземпляри на златистата сиамска котка не са получили дължимото внимание, но 10 години по-късно тонкинската котка, на която те дават начало, се превръща в хит.

Държава на произход

Америка

Други имена

Златиста сиамска котка

Характер

Породата тонкинска котка се привързва лесно и е дружелюбна, подобно на братовчедите й – бурманската и сиамската котка. Тези котки обичат хората и са идеалният домашен любимец. Счита се, че са много любознателни и интелигентни. Може да бъдат обучени да правят най-различни номера и, за да се забавляват, са им необходими играчки и игри. Харесва им да са в компания и им е необходимо друго животно, ако ще бъдат оставяни сами за дълго време от стопаните. Издават много звуци и ще „бъбрят“ с вас и ще ви следват навсякъде.

Здраве

За момента по отношение на породата тонкинска котка няма установени конкретни наследствени заболявания. Подобно на всички котки, тонкинските котки трябва да се ваксинират, редовно да се проверяват за паразити и да преминават годишни ветеринарни прегледи.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Породата тонкинска котка не изисква специални грижи, тъй като късата козина не задържа много мръсотия, нито се сплъстява. Харесва й обаче вниманието, което им се отделя по време на тази процедура.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук