NPPE Breed Library Info Page

Тифани

Тифани | Породи котки

Котката Тифани е със структурата на бурманската котка, но с по-дълга козина. Главата е с къса клиновидна форма, а ушите са големи до средни като размер. Дългата опашка е перушинеста. Очите са широко поставени и не са нито бадемовидни, нито кръгли, а като цвят са от жълти до зелени. Тялото е силно и мускулесто с мощен изправен гръб.

Тифани | Породи котки
  • Козина : Дълга
  • Козина : Веднъж седмично
Тифани | Породи котки
  • Дейност: Високо
Тифани | Породи котки
  • Шум : Средна

Произход

Котката Тифани са единственият полу-дългокосмест член от азиатската група. Освен Бурмила, следствие от случайното чифтосване между мъжки екземпляр Чинчила и лилавеещ женски екземпляр на бурманска котка, в развъдниците се появяват и котки от азиатската група, с които се прави опит да се създадат котки от бурмански тип, но с нетипична за бурманските котки окраска. В рамките на програмата за чифтосване на азиатски породи се появяват котета с по-дълга козина, а на свой ред те се използват за създаването на тази атрактивна нова порода.

Държава на произход

Обединеното кралство

Характер

Котката Тифани е дружелюбна и интелигентна. Тази порода обича вниманието и се нуждае от това да бъде част от семейството. Котките Тифани могат да са доста взискателни и често следват своите стопани, само и само за да им се обърне внимание. Азиатската група котки са дотолкова интелигентни, че могат да отварят дори и врати. Очевидно разбират какво им се говори и дори дават „отговор“. По отношение на своя стопанин могат да проявяват голяма доза съчувствие и това ги прави отлични придружители.

Здраве

Във ветеринарната литература не са описани конкретни заболявания, които да са свързани с котката Тифани. Подобно на всички котки, азиатските котки трябва да се ваксинират и трябва редовно да се проверяват за паразити и да преминават годишни ветеринарни прегледи.

Допълнителна информация

Котката Тифани не е същата като едноименната порода от Америка, която не е официално призната в Обединеното кралство (известна и като чуждестранна дългокосместа или полу-дългокосместа бурманска котка).

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Козината на полу-дългокосместата котка Тифани изисква грижи, но не толкова колкото гъстата дългокосместа козина на персийката. Гребенът и меката четка ще поддържа козината в добро състояние.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук