Тифани

Тифани | Породи котки

Котката Тифани е със структурата на бурманската котка, но с по-дълга козина. Главата е с къса клиновидна форма, а ушите са големи до средни като размер. Дългата опашка е перушинеста. Очите са широко поставени и не са нито бадемовидни, нито кръгли, а като цвят са от жълти до зелени. Тялото е силно и мускулесто с мощен изправен гръб.

Тифани | Породи котки
  • Козина : Дълга
  • Козина : Веднъж седмично
Тифани | Породи котки
  • Дейност: Високо
Тифани | Породи котки
  • Шум : Средна

Произход

Котката Тифани са единственият полу-дългокосмест член от азиатската група. Освен Бурмила, следствие от случайното чифтосване между мъжки екземпляр Чинчила и лилавеещ женски екземпляр на бурманска котка, в развъдниците се появяват и котки от азиатската група, с които се прави опит да се създадат котки от бурмански тип, но с нетипична за бурманските котки окраска. В рамките на програмата за чифтосване на азиатски породи се появяват котета с по-дълга козина, а на свой ред те се използват за създаването на тази атрактивна нова порода.

Държава на произход

Обединеното кралство

Характер

Котката Тифани е дружелюбна и интелигентна. Тази порода обича вниманието и се нуждае от това да бъде част от семейството. Котките Тифани могат да са доста взискателни и често следват своите стопани, само и само за да им се обърне внимание. Азиатската група котки са дотолкова интелигентни, че могат да отварят дори и врати. Очевидно разбират какво им се говори и дори дават „отговор“. По отношение на своя стопанин могат да проявяват голяма доза съчувствие и това ги прави отлични придружители.

Здраве

Във ветеринарната литература не са описани конкретни заболявания, които да са свързани с котката Тифани. Подобно на всички котки, азиатските котки трябва да се ваксинират и трябва редовно да се проверяват за паразити и да преминават годишни ветеринарни прегледи.

Допълнителна информация

Котката Тифани не е същата като едноименната порода от Америка, която не е официално призната в Обединеното кралство (известна и като чуждестранна дългокосместа или полу-дългокосместа бурманска котка).

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Козината на полу-дългокосместата котка Тифани изисква грижи, но не толкова колкото гъстата дългокосместа козина на персийката. Гребенът и меката четка ще поддържа козината в добро състояние.