NPPE Breed Library Info Page

Сомалийска котка

Сомалийска котка

Сомалийската котка е средна по размери, а тялото е стегнато, гъвкаво и мускулесто. Главата също е средно голяма, клиновидна с нежен контур на муцуната, а ушите са широко поставени и завършват с пискюлче. Очите са бадемови, раздалечени, а като цвят са кехлибарени, лешникови или зелени. Колкото по-наситен е оттенъкът, толкова по-добре. Краката са издължени, а окосмените лапи са „палачинести“. Косъмът на средно дългата козина е мек и тънък, но, макар и гъста, козината е плътно прилепнала към тялото. По бедрата на възрастните екземпляри тя къдравее, но не и при котетата. По всеки косъм, от неговата основа до върха, има поне три разграничителни ленти, оформящи шест зони на цветови контраст. Козината на сомалийската котка се среща в цели 28 цвята. Най-често цветът е наситен златисто кафяв, като в основата си е жълто-оранжев на черни раета.

Сомалийска котка
  • Козина : Средна
  • Козина : Веднъж седмично
Сомалийска котка
  • Дейност : Високо
Сомалийска котка
  • Шум : Средна

Произход

Сомалийската котка е дългокосместата версия на абисинската котка. Генът, който отговаря за дългия косъм на породата, е привнесен в абисинската порода в началото на ХХ век, но дългокосместата разновидност се появява едва през 60-те години на ХХ век. Първоначално привнасянето на гена на дългия косъм се осъществява в Обединеното кралство. Абисинските котки от Европа и Америка също носят този ген, но той е рецесивен. Системното чифтосване на сомалийската котка започва в Америка. Сомалийките добиват популярност в други части по света, в частност в Австралия, до степен, в която почти изместват абисинската котка.

Държава на произход

Америка

Характер

Сомалийските котки са много интелигентни. Породата е с благ характер, игрива, като обича играчките и да й организират игри. Може да са и стеснителни, но са и по-независими от абисинските си братовчедки и обичат компанията на хората. Те са активни и се радват, когато ги пускат навън да играят.

Здраве

Въпреки че сомалийските котки са здрави, има някои наследствени заболявания, типични за близката им братовчедка абисинката, което доказва тяхното родство. Абисинските котки може да страдат от наследствена болест, наречена пируват киназна недостатъчност, която може да причини анемия. С надежден тест това може да се провери и бъдещите стопани трябва да попитат дали той им е бил правен, за да се гарантира липсата на такъв проблем. В някои страни е установен проблем със зрението, наречен ретинална атрофия, който води до прогресивно ослепяване. Затова си струва да питате за него в магазина за домашни любимци.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Сомалийската котка изисква редовно разресване, за да не се сплъстява козината й. Въпреки че косъмът не е така дълъг колкото този на персийката, по-лесно е тя да се поддържа в добро състояние. Повечето сомалийски котки обичат да ги обгрижват, ако това е нещо, което се прави още от ранна детска възраст. Процедурата е по-бърза, ако тя се прави редовно. Подобно на всички котки, и тази порода се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук