NPPE Breed Library Info Page

Сноушу

Сноушу

Средна по размери, тя съчетава масивността на американската късокосместа котка с гъвкавостта и грацията на сиамската котка. Главата е триъгълна, но и с обли очертания. Краищата на големите им очи сочат надолу, а широко поставените уши са големи и заострени. Козината им е къса и лъскава, като муцуната, ушите, краката и опашката са много по-тъмни от самото тяло, което иначе е издължено и атлетично. Окраската на котките Сноушу може да е синкава, кафява като на тюлен, лилавееща или с цвета на шоколад, а под една трета от козината на котката е чисто бяла. Очите на котката са тъмно сини.

Сноушу
  • Козина : Къса
  • Козина : По-малко от седмица
Сноушу
  • Дейност : Високо
Сноушу
  • Шум : Средна

Произход

Породата се нарича Сноушу (Snowshoe) заради характерните си снежно бели лапи. Това е американска порода, която е резултат от кръстоска между сиамска котка и американски късокосмести котки през 60-те години на ХХ век. Котката Сноушу има типичната за сиамките напръсканата със ситни петънца козина с бели лапи и бяла петнистост. Котетата се раждат чисто бели и окраската и ивиците се появяват няколко седмици по-късно. Ивичестостта е различна при всяко коте. Популацията на тази порода в Америка расте, но тепърва предстои да добие популярност другаде по света.

Държава на произход

Америка

Характер

Тя е интелигентно животно и обича да е сред хора. Гласовита е, но не толкова колкото сиамката. По-скоро тя „говори“ с мелодичния си нежен глас. Обичат да са сред хора или животни, затова ако сте навън през по-голямата част от деня, е добре да купите две котета от едно и също котило. Обичат да играят и можете да ги научите да носят играчки. Наистина трябва да купите играчки и да организирате игри, за да има с какво да се забавляват. Котките Сноушу също така обичат водата и най-вече течащата вода. Дори от време на време плуват. Те са много активни и им харесва да стоят на високи огради или по-високи места.

Здраве

В породата няма установени често срещани наследствени заболявания, но трябва да се има предвид, че тя не е често срещана извън САЩ. Подобно на всички други породи, котките Сноушу трябва да се ваксинират, редовно да се проверяват за паразити и да преминават годишни ветеринарни прегледи.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Котката Сноушу не изисква специални грижи, но се радва на вниманието, което им се отделя по време на тази процедура.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук