Сингапура

Сингапура

Тя изглежда като малка абисинска котка. Главата й е кръгла с очертано разстояние между двата мустака и къса широка муцуна. Ушите са широки в основата си, а ушната мида е разположена надълбоко. Краищата на големите бадемови очи сочат леко надолу и са широко отворени. Макар това да са дребни котки, тялото е и мускулесто. Опашката е тънка, без да е заострена към върха. Козината е къса и гладка на ивици – черни, кафяви или с цвета на слоновата кост. Космите са по-тъмни на гърба, по опашката и краката. По гръдния кош и корема изсветляват до бледите нюанси на слоновата кост. Очите може да са с лешников, зелен или жълт цвят с черен контур.

Сингапура
  • Козина : Къса
  • Козина : По-малко от седмица
Сингапура
  • Дейност : Високо
Сингапура
  • Шум : Средна
NPPE Breed Library Info Page

Произход

Котката Сингапура произхожда от Сингапур, т.е. „Градът на лъвовете“ на малайски език, така както местните наричат своя остров. Наричат я и „котката на шахтите“ заради навика си да спи по шахтите и да обитава водосточната канализация. Това е възможно и поради факта, че котката е с малки размери. Всъщност, следва да се отбележи, че това е най-миниатюрната порода котки в света. Породата котки Сингапура съществува от близо 300 години и произхожда от котки, внесени от най-различни държави в Сингапур с кораби и чифтосани с местни диви котки. Навремето са ги считали за „вредители“ и властите периодично са ги изтребвали. През 1974 г. изтребването е добило такива мащаби, че са оцелели едва три котки и те са били изнесени в Америка, като за последно „прочистване“ е правено през 80-те години на ХХ век. От тези четири котки се създава официално признатата от фелинолозите порода. За първи път котка Сингапура се внася в Обединеното кралство през 1989 г. и оттогава популярността им расте с бързи темпове.

Държава на произход

Сингапур

Характер

Котката Сингапура се привързва лесно и е дружелюбна, но, за разлика от ориенталските си братовчедки, издава много тихи звуци и е по-резервирана. Обичат да са в компанията на хората и им доставя удоволствие да се сгушат в скута на стопанина си или да се наместят на неговото рамо. С други думи топлината е това, което те търсят. По всичко изглежда, че обичат по-високите места и често си търсят място, като лавици с книги или гардероби например, откъдето да виждат всичко наоколо. Те са активни, динамични и винаги са готови за игра. Те учат бързо и са както любознателни, така и палави.

Здраве

Към момента за породата няма докладвани здравословни проблеми. Подобно на всички котки, котките Сингапура трябва да се ваксинират, редовно да се проверяват за паразити и да преминават годишни ветеринарни прегледи.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Котките Сингапура с късата си прилепнала козина не изисква много грижи. Харесва им, когато ги разчесват с мека четка, както и вниманието, което им се отделя по време на процедурата.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук