NPPE Breed Library Info Page

Сибирска горска котка

Сибирска горска котка

Сибирската горска котка е едра порода с мускулеста физика и с бъчвовиден торс. Козината е дълга и гъста, главата е с видоизменена клиновидна форма със закръглени контури и много изразителни очи. Като цяло, физиката излъчва сила и мощ. По-дългите косми на тройната козина са белезникави в основата си и към върха вече са тъмни на цвят. Така козината сякаш светва при всяко движение на котката. Въпреки че кафявото на ивици е най-често срещаният цвят, козината на сибирската горска котка може да добие всякакви шарки или цветове, или комбинация от цветове, монохромно лилаво или шоколадено кафяво.

Сибирска горска котка
  • Козина : Дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Сибирска горска котка
  • Дейност : Средна
Сибирска горска котка
  • Шум : Средна

Произход

Сибирската горска котка е националното достояние на Русия. Тази естествено създадена порода съществува там от векове. Документиран е разказ на сибиряци от Х век и се счита, че това е предшественик на повечето съвременни дългокосмести породи. След като поколения наред живеят в условията на суровата руска зима, породата развива жилавост и гъста, водоустойчива козина с тройно по-голям обем от обичайното. В края на XIX век в Обединеното кралство се внасят немалко екземпляри сибирски горски котки, но скоро те губят популярност в полза на персийките. Днес интересът към породата отново се възражда.

Държава на произход

Русия

Други имена

Сибирска котка

Характер

Сибирската горска котка е домашен любимец, който се привързва лесно и обича да й се обръща внимание. Ето защо те са отлични спътници. Казват, че това са предани, общителни и уверени в себе си котки. Сибирските горски котки са много интелигентни и изглежда решават кардиналния въпрос как да получат желаното. Също така, обичат да се пличкат във вода, легени с вода, а защо не и да наводняват мивките в кухнята. Те обичат да се катерят и са отлични ловци. Мъркат с желание, но също издават писукащи звуци или сякаш „чуруликат“. Повечето сибирски горски котки въртят опашка, когато се радват.

Здраве

Някои от тях може да развият сърдечното заболяване хипертрофична кардиомиопатия.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Макар дългият косъм на сибирската горска котка да не се сплъстява лесно, от полза би било редовното разресване на козината, за да се поддържа в отлично състояние. Дългата козина се сгъстява през зимните месеци.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук