NPPE Breed Library Info Page

Сиамска котка

Сиамска | Породи котки

Сиамската котка е средна по размери с плавни и грациозни движения. Макар издължено и гъвкаво, тялото е и мускулесто. Тялото е добре балансирано и атлетично, краката издължени, а лапите – малки и овални. В анфас главата прилича на триъгълник, чиито прави страни оформят муцунка. Ушите са големи и перфорирани и са поставени, така че да следват линиите на триъгълник. Форма на очите е ориенталска – крайчецът на окото е извит надолу. Опашката е дълга, изтъняваща към върха и без чупки по нея. Късата, фина и плътно прилепнала козина е с бледа окраска, напръскана с петънца в по-наситен цвят. Цветните петънца се простират само до областта на лицето, ушите, краката и опашката, като това са частите от тялото с по-ниска температура. Козината се среща в най-различни цветове и независимо от нейния цвят и петнистост, цветът на очите е неизменно наситено синьо.

Сиамска | Породи котки
  • Козина : Къса
  • Козина : По-малко от седмица
Сиамска | Породи котки
  • Дейност: Високо
Сиамска | Породи котки
  • Шум : Високо

Произход

Сиамската котка е сред най-масово разпространените породисти котки в Обединеното кралство, отстъпвайки единствено на британските късокосмести котки. Разпознава се най-лесно. Сиамската котка произхожда от днешен Тайланд и като порода съществува от векове. Според преданията сиамските котки са свещени и, като такива, са пазители на будистките храмове. Сиамските котки са пренесени в Обединеното кралство през 80-те години на XIX век. Първоначално светло бежовата козина на сиамската котка е напръскана с наситено кафяви петна, но стопани от Запада постигат разнообразие в окраската, като ги чифтосват с други котешки породи. Типичните за сиамската котка кривогледство и неестествените чупки в опашката от началото на тяхното съществуване сега се счита за сериозен дефект.

Държава на произход

Тайланд (преди Сиам)

Характер

Освен това, сиамската котка е пословично шумна и е класическият тип красавица. Породата обикновено обича компаниите, екстровертна е и често вдига много шум. Сиамските котки изискват внимание и се нуждаят от това да бъдат част от семейството. Това със сигурност не е котката за човек, който е по цял ден на работа, тъй като те не обичат да стоят у дома сами. Добро решение е да вземете две сиамски котки от едно котило. Сиамските котки са много интелигентни и трябва да бъдат забавлявани. Затова, за да се забавляват, са им нужни играчки и драскала. Също можете да ги научите да ви носят играчките.

Здраве

Сиамските котки живеят дълго, като някои от тях прехвърлят двадесетте. Има обаче редица условия, свързани с породата. Някои разновидности може да имат предразположеност към някои форми на рак, като например лимфом и други чревни тумори. Друг здравословен проблем е хроничното покашляне (бронхиално заболяване) и повръщат повече от останалите породи. Някои разновидности на сиамската котка поглъщат неядивни артикули (известни като pica). Причината да харесват вълнени дрехи, пластмасови и други материали все още не е установена.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

С късата си лъскава козина сиамската котка не изисква прекомерно разчесване, но се радва на вниманието, което й се оказва по време на тази процедура. Също като при повечето късокосмести породи, котките поддържат много добре своята козина. Подобно на всички други породи, сиамските котки трябва да се ваксинират, редовно да се проверяват за паразити и да преминават годишни ветеринарни прегледи.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук