NPPE Breed Library Info Page

Шотландска клепоуха котка

Шотландска клепоуха котка

Отличителен белег на шотландската клепоуха котка са нейните малки и плътно прилепнали уши, с които се затваря ушната мида. Краищата на ушите са закръглени. Средната по размери шотландска клепоуха котка е с масивно набито тяло. Главата е закръглена, с добре оформени мустаци, а вратът е къс. Очите са големи и изпъкнали, като изражението е благо. Шотландската клепоуха котка е с къса и гъста козина, а окраските и петнистостта са най-различни.

Шотландска клепоуха котка
  • Козина : Къса
  • Козина : По-малко от седмица
Шотландска клепоуха котка
  • Дейност : Ниско
Шотландска клепоуха котка
  • Шум : Ниско

Произход

Именно заради приклепналите си уши, тази порода се нарича шотландска клепоуха котка (Scottish Fold). Заражда се в резултат от естествена мутация, настъпила през 60-те години на ХХ век в Шотландия. Според всеобщото решение на журито в британски котешки конкурси и различни ветеринарни хирурзи, приклепналите уши са нежелана деформация и това би попречило на котката да почиства ушите си. При чифтосване между екземпляри от тази порода се появяват и деформации на гръбначния стълб, задните крака и опашката. Поради тази причина Управителният съвет на организацията на фелинолозите Cat Fancy от Обединеното кралство взема решение да не регистрира шотландската клепоуха котка като порода. Породата е масово разпространена в САЩ, а и в други държави.

Държава на произход

Шотландия

Характер

Породата има приятен, мек темперамент, независимо от необичайния си външен вид. Не се отличава с динамичност, не на последно място поради болките, които им носи движението.

Здраве

Възможно е шотландските клепоухи котки да развият болезнено дегенеративно заболяване на ставите. Това се случва, ако в резултат от мутацията на шотландската клепоуха котка настъпи увреждане, в резултат от което хрущялът на ухото се прегъва. С напредването на болестта ставите се сковават, костите се срастват, а придвижването става все по-трудно и болезнено. Котките започват да окуцяват и губят желание за движение.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Късата гъста козина на шотландската клепоуха котка се обгрижва лесно и не се нуждае от специално оформяне, въпреки че падналите косми могат да се премахнат чрез разчесване. Шотландската клепоуха котка трудно почиства ушите си самостоятелно, затова стопаните трябва да отстраняват наслояването на ушна кал по външната мида, за да се избегне инфекция на ухото.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук