Сфинкс

Сфинкс

Основната характеристика на котката Сфинкс е липсата на козина! Котките обаче не са изцяло неокосмени, а по-скоро са покрити с фин, прилепнал розовеещ косъм. Тази котка няма нито мустаци, нито мигли. Главата наподобява породата Девън Рекс. Очите са дълбоки и с формата на лимон. Тялото е с фина костна структура, макар и мускулесто. Гръдният кош е бъчвовиден. и може би именно заради него, макар издължени и слаби, краката са добили формата на буквата „О“. Опашката е дълга, изтъняваща към върха и твърда. Приятно е да ги докосваш заради топлината, която излъчват, и мекотата, която се усеща при допир. Поради това често ги наричат „затоплената бутилка с велурен калъф“. Кожата е набръчкана по сгъвките на главата, тялото и краката, но е изпъната навсякъде другаде. Има ясно изразена пигментация по кожата на котката Сфинкс. За породата са приемливи всякакви видове петнистост и окраска.

Сфинкс
  • Козина : Къса
  • Козина : Веднъж седмично
Сфинкс
  • Дейност : Средна
Сфинкс
  • Шум : Ниско

Произход

Неокосмените котки съществуват от много векове, като се счита, че ги е имало още при ацтеките. Котката Сфинкс е първата „гола“ котка, която се отглежда конкретно поради този неин отличителен белег. През 1966 г. в Онтарио, Канада стартира програма по чифтосване, когато тази питомна котка ражда голо мъжко коте. Повечето котки Сфинкс от днешни дни произхождат от три „голи“ котета, родени в Торонто през 1978 г.

Държава на произход

Канада

Други имена

Канадска „гола“ котка

Характер

Котката Сфинкс е общителна, палава, обича хората, както и да й се обръща внимание. Тези котки често посрещат своите стопани на вратата и издават много звуци. Те са много интелигентни, игриви и обичат да ги гушкат. Ненадминати са в мъркането. Обичат да спят до своите стопани под завивките. Телесната им температура е с един или два градуса над обичайното за котките и с огромния апетит компенсират загубата на топлина. Защита срещу това е да не се оставят на студено, да не седят на студени повърхности и да живеят в дом с парно. Тези, които излизат на слънце, може да се нуждаят от слънцезащитен крем, с който да защитят бледата си кожа.

Здраве

Породата има своите здравословни проблеми, в т.ч. могат да развият обрив или гъбична инфекция. Необходимо е да се вземат мерки срещу слънчеви изгаряния. Подобно на всички котки, котките Сфинкс трябва да се ваксинират и да преминават годишни ветеринарни прегледи.

Допълнителна информация

Независимо от липсата на окосмяване, котките Сфинкс може да развият алергия. Причина за това обикновено е алергенът в котешката слюнка.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Стопаните трябва да полагат особени грижи, с които да поддържат кожата чиста и стегната. Трябва да се къпе или изтърква с гъба веднъж седмично, за да се отстранят наслагванията от мастна тъкан. Това трябва редовно да се прави и с външната мида, за да се избегне развитието на ушна инфекция.