NPPE Breed Library Info Page

Селкърк Рекс

Селкърк рекс | Породи котки

Това е котка със средни до големи размери с едра костна структура, която придава на котката маса и усещането за мощ. Набита е, муцуната е къса, а главата – кръгла. Котките Селкърк Рекс се срещат в две разновидности – дългокосместа или късокосместа. В породата Селкърк Рекс се срещат трите вида косми по козината – защитен, междинен и мъхнат. Всички те са вълнисти, като това придава на козината мекота. Къдравината на козината варира според възрастта, пола, климата и сезона. В дългокосместата разновидност на породата Селкърк Рекс, къдриците по опашката са перушинести и щръкнали. Пръстеновидните косми са по-дълги, придавайки по този начин овал на муцуната. Козината на котките Селкърк Рекс са с най-различни окраски и петнистост.

Селкърк рекс | Породи котки
  • Козина : Къса
  • Козина : Веднъж седмично
Селкърк рекс | Породи котки
  • Дейност: Средна
Селкърк рекс | Породи котки
  • Шум : Ниско

Произход

Котката Селкърк Рекс (дългокосместа) носи наименованието си от планинската верига Селкърк в Уайоминг. Там, през 1987 г. в приют за животни, се ражда първият екземпляр. Това коте има необичайно къдрава козина. Извод от експериментална програма за отглеждане на тази котка и нейното поколение стига е, че появилата се от мутацията къдрава козина се проявява в половината от всички котета. Този ген е рецесивен при останалите породи Рекс. Котката Селкърк Рекс се радва на голяма популярност в САЩ и Канада, където нейната великолепна, гъста и къдрава козина й носи името котката-овца

Държава на произход

САЩ

Други имена

Котката-овца

Характер

Макар да има будна и динамична индивидуалност, тази котка е мила и любвеобилна. Спокойна е и би се сгушила в скута ви в очакване на прегръдка. Приятно й е да играе на най-различни игри и е домашният любимец, който семейството ви би приело с радост.

Здраве

Здравето на котките Селкърк Рекс е отлично до достигането на младежка възраст. Някои от тях може да страдат от косопад. Поради сродството си с персийските котки, породата е регистрирана в Управителния съвет на организацията на фелинолозите Cat Fancy от Обединеното кралство и е преминала изследвания за наличие на полициститно бъбречно заболяване, присъщо на персийките. Като всички други котки, Селкърк Рекс се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и ветеринарни прегледи, за да се поддържа доброто й здравословно състояние.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Козината на дългокосместата котка Селкърк изисква ежедневна грижа с меко разчесване, с което се премахват възлите и сплъстяванията. Това се прави лесно с едър гребен. Късокосместата разновидност изисква по-малко оформяне. Ако това се прави прекалено често, къдриците ще се изправят.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук