NPPE Breed Library Info Page

Савана

Савана | Породи котки

Котката Савана е висока с дълги слаби крака, а окончателният размер също така зависи от това доколко конкретно поколение се доближава до кръстоската от първо поколение, като първите поколения са с твърде големи размери. Мъжките екземпляри са по-едри от женските. Поради най-различни фактори в хибридната генетика на породата, размерът може да варира, дори сред котетата от едно котило. Като цяло, общият външен вид на една котка Савана зависи значително от поколението. Обикновено са петнисти, но не е рядко и класическото или мраморно ошарване, снежно бялата окраска, както и сините или други по-светли цветове. Изправените уши са високо поставени, закръглени и широки в основата (по гърба на ухото минава централно позиционирана лента с черен, тъмнозелен или кафяв кант, така сякаш всичко това е око). Те са с широк нос, а очите са с притворен клепач. Късите опашки са с черни пръстени, с плътен черен кант, а очите може да са зелени, кафяви или жълтеникави.

Савана | Породи котки
  • Козина : Къса
  • Козина : По-малко от седмица
Савана | Породи котки
  • Дейност : Висока
Савана | Породи котки
  • Шум : Средна

Произход

Савана са котки с твърде противоречив характер Те са кръстоска между домашна котка и сервал, средна по размери дива африканска котка с големи уши. Тези първи кръстоски се чифтосват на свой ред и резултатът от това се нарича домашна котка. Породата започва в средата на 80-те години на ХХ век и е официално призната от една от организациите на фелинолозите.

Държава на произход

САЩ

Характер

Тъй като котките Савана не са често срещани, е трудно да се опише прецизно тяхната индивидуалност или предсказуемост. Някои смятат, че са много общителни и дружелюбни с нови хора, други котки и кучета, а други, при вида на непознат, може да бягат, да се крият или да започнат да „съскат“, дори и да ръмжат. Сигурно е, че котките Савана са много схватливи и могат да скачат много нависоко от място, до цели 2,5 м. Трудно е да се каже, че това е котка номер едно в света. Тя е доста едра и мощна и често я описват като „доказваща себе си“. Счита се, че Савана издават звуци, наподобяващи чуруликането на сервал, или мяученето на домашната котка или нещо средно между двете. Счита се, че те „съскат“ много силно.

Здраве

Твърде рано е да се каже дали котката Савана страда от конкретни заболявания, тъй като все още такива не са описани във ветеринарната литература.

Допълнителна информация

Разресването на тези котки включва намирането на надежден дом и добри условия за сервалите. В Обединеното кралство се изисква лиценз по Закона за дивите животни, за да се съхранят както сервалите, така и първото поколение кръстоски. Как точно са били съхранени първите кръстоски между сервала и домашната котка все още не е обект на нарочни дискусии.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Козината на котката Савана е лесна за поддържане. Подобно на всички котки, и тази порода се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук