Руска синя котка

Руска синя | Породи котки

Руската синя котка средна до голяма като размер с грациозно тяло и плавни движения, които извършва с издължените си слаби крака. Котката ходи сякаш на пръсти. Главата е клиновидна с щръкнали мустаци и големи уши. Живите зелени очи са широко поставени и с бадемовидна форма. Подкосъмът под двойната козина е много плътен, а самата козина е фина, къса и мека. В текстурата козината на руската синя котка е много различна от тази на всяка друга порода и е най-надеждната мярка за породата. Въпреки че се нарича руската синя котка, понякога се срещат и бели и черни екземпляри. В най-разпространената си синя разновидност окраската на козината си е прозрачна до синкавост със сребрист оттенък.

Руска синя | Породи котки
  • Козина : Къса
  • Козина : По-малко от седмица
Руска синя | Породи котки
  • Дейност: Високо
Руска синя | Породи котки
  • Шум : Ниско

Произход

Първоначално руската синя котка се е наричала архангелската котка, тъй като се счита, че е била пренесена в Европа с кораби от едноименното руско пристанище Архангелск. Била е известна и като испанската котка и малтийската котка, особено в САЩ, като последното име се е използвало до началото на века. Има обаче недвусмислени свидетелства за руския произход на котката. Много котки с подобна окраска на козината обитават Скандинавия и плътната козина е показателна за това, че живеят в условия на суров северен климат. Въпреки че синьото се счита за доминантна окраска на тази порода, има и черни и бели екземпляри. Окраската се е установила трайно, когато – за да се запази видът – през Втората световна война е била извършена кръстоска между малкото от оцелелите руски сини котки и британската синя котка и сиамската котка.

Държава на произход

Русия

Характер

Руските сини котки са тихи и чувствителни, понякога стеснителни и резервирани, но се счита, че са изключително предани на човека, който те са нарочили за стопанин. Към непознатите хора подхождат внимателно и им трябва време, за да се сприятелят с хора. Озоват ли се в дружелюбна атмосфера обаче, те се заиграват с играчки и обичат да скачат, да се катерят и тичат насам натам, и са особено гъвкави с особено лека котешка стъпка.

Здраве

Като цяло здравето на руската синя котка е добро.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Подобно на повечето късокосмести породи, руската синя котка не се нуждае от разресване, за да се поддържа здравословният вид на козината, но им харесва вниманието и разресването с мека четка. Както при всички котки се препоръчват годишни ветеринарни прегледи, ваксинация и изследване за паразити.