NPPE Breed Library Info Page

Рагдол

Рагдол

Породата рагдол е едра, мощна и внушителна с отличителните си белези. Нейното спокойствие и мудност обаче са отличителните черти, по които тя напомня на парцалена кукла. Широката глава е сплесната откъм челото и е по-широка в областта на ушите. Дълбоките сини очи са големи. Тялото е издължено и мускулесто с широк гръден кош, къса шия и масивни крака. Лапите са големи и завършват с пискюлчета, а опашката е дълга и бухнала. Копринената гъста козина на котката Рагдол е от средно дълга до дълга, а при възрастните екземпляри тя къдравее, а достигайки до лапите – изтънява. Три са видовете петнистост на козината на породата Рагдол, всяка от които има четири цвята. Съществува и разновидност, при която се наблюдават бели ивици.

Рагдол
  • Козина : Дълга
  • Козина : Веднъж дневно
Рагдол
  • Дейност : Ниско
Рагдол
  • Шум : Ниско

Произход

Първите котета Рагдол се раждат през 60-те години на ХХ век в Калифорния. По всяка вероятност те са резултат от чифтосването на женски екземпляр на кралска персийска котка и мъжки екземпляр на бирманска котка или нейна разновидност. Котката се отпуска в скута на стопанина си, така сякаш е парцалена кукла, откъдето произхожда и нейното наименование (Ragdoll). Някои твърдят, че тя се заражда от травма, която получава бременна персийска котка, но е невъзможно чисто генетично вероятността тази травма да се е предала на котилото й.

Държава на произход

Америка

Характер

Котката Рагдол вероятно е най-спокойният от всички видове домашни котки. Обикновено са доволни от живота, не изискват много и понасят почти всичко случващо се. По натура са много гальовни и спокойни, с което се превръщат в предани и отдадени на стопаните си домашни любимци. Казват че тези котки не изпитват болка, но това изобщо не е вярно! Спокойствието им произтича по-скоро от това, че се предоверяват, не толкова от безчувственост.

Здраве

Породата котки Рагдол се свързва с наследствена форма на сърдечно заболяване (хипертфорична кардиомиопатия), в резултат от което още в ранна възраст да бъде развита сърдечна недостатъчност. Преди да закупите домашния си любимец, попитайте дали той не страда от това заболяване.

Допълнителна информация

Ако смятате да отглеждате коте Рагдол, потърсете съвет от ветеринар, за да отхвърлите вероятността да се развие сърдечно заболяване.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Котката Рагдол се нуждае от редовно разресване, за да поддържа великолепната си козина в добро състояние. Както при всички котки, ако разресването започне още от ранна възраст, то скоро ще свикне и ще се радва на отделеното внимание. Ако то се отделя ежедневно, ще се предотврати сплъстяването и разплитането на занемарената козина ще се окаже ненужна процедура. Както при всички котки се препоръчват годишни ветеринарни прегледи, ваксинация и изследване за паразити.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук