NPPE Breed Library Info Page

Японски късокосмест бобтейл

Японски бобтейл | Късокосмести породи котки

Японският бобтейл се отличава с елегантна линия и добре развита мускулатура. Главата е с фини очертания с големи изправени уши и големи кръгли очи, поставени под известен ъгъл. В нормалното си състояние опашката е с дължина от едва 5-8 см. Когато котката се е отпуснала, опашката се държи изправена. В общия случай косъмът на опашката е по-плътен и дълъг, отколкото където и да било другаде, и расте във всички посоки, за да се създаде ефект на помпон или заешка опашка. Тази порода се среща в две разновидности – дългокосмест или късокосмест бобтейл. Козината е мека, а окраските са много. В Япония предпочитани са трицветните, котките в костенуркови и бели цветове (известни като Mi-ke), смесица от черно, червеникаво и бяло, което символизира късмет – тази окраска обикновено се среща само през женските екземпляри.

Японски бобтейл | Късокосмести породи котки
  • Козина : Къса
  • Козина : По-малко от седмица
Японски бобтейл | Късокосмести породи котки
  • Дейност : Средна
Японски бобтейл | Късокосмести породи котки
  • Шум : Средна

Произход

Отличителната характеристика на японския бобтейл е неговата опашка. Когато котката е в отпуснато и естествено състояние, опашката е подобна на тази на заека, а развие ли се опашката – дължината й стига до 10-12 см. Тази японска порода е известна още от VIII век, но излиза извън пределите на страната пред 60-те години на ХХ век, когато за първи път биват пренесени в Америка. Там японският бобтейл ражда поколение и сега е призната порода, широко известна в САЩ. В Обединеното кралство екземплярите са малко.

Държава на произход

Япония

Характер

Японският бобтейл е приятелски настроен и интелигентен. Счита се, че по характер е благ, разбира се добре с повечето животни и се радва на човешка компания. Някои може да научат номера и се нуждаят от забавление и стимулация. Това е сравнително общителна порода.

Здраве

В Америка японският бобтейл е известна като охранена и здравословна порода, която живее добре до младежка възраст. Това не може да се потвърди, нито да се отхвърли от населението в Обединеното кралство поради малобройността на породата в страната. Счита се, че има същите проблеми като останалите безопашни породи, като „Манкс“ например, поради факта, че това е различна генна мутация. В тази връзка обаче няма достатъчно информация.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Японският бобтейл не изисква специални грижи, тъй като неговата козина лесно се поддържа в добро състояние чрез самостоятелни грижи. Дългокосместата версия се нуждае от малко повече усилия. И двете породи обаче се радват на вниманието, което получават, от разчесване с мека четка. По отношение на тях, както и при всички котки, се препоръчва редовна ваксинация и изследване за паразити.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук