NPPE Breed Library Info Page

Пикси боб

Пикси боб

Котките Пикси боб са масово разпространени и са много белезите, по които приличат на американския рис, но най-ярко изявеният е късата опашка (въпреки че дължината на опашката варира от много малка до дълга). Тялото е мускулесто, лицето – крушовидно, а ушите завършват с пискюлчета. Вълнистият подкосъм е четинест, а петнистата шарка е върху окраска, която варира от светлокафеникава до червеникава. Повечето котки Пикси боб са с черна козина и кожа по възглавничките на техните лапи, със заострени уши, плътен косъм около ушите, като бялата козина около очите се откроява върху сякаш насинена кожа. Повечето са късокосмести, а някои – дългокосмести. Очите са жълти или зеленикаво-жълти. Котката Пикси боб е сред малкото породи, при които се наблюдава полидактилия (повече пръсти от нормалното), като седем е максималният наблюдаван брой пръсти.

Пикси боб
  • Козина : Къса
  • Козина : По-малко от седмица
Пикси боб
  • Дейност : Средна
Пикси боб
  • Шум : Ниско

Произход

Abessinierkatze

Държава на произход

САЩ

Характер

Счита се, че котките Пикси боб са уверени, социални и активни. Някои са общителни, но други пък проявяват известна стеснителност. Известни са със своето „чуруликане“, „цвърчене“ и „ръмжене“. Повечето не само че не мяучат често, но и не издават никакви звуци. „Чуруликането“ на някои звучи като мъркане.

Здраве

Сведенията за здравословното състояние на породата котки Пикси боб са оскъдни и за момента няма установени заболявания. Някои котки Пикси боб са полидактилни, т.е. имат повече от стандартния брой пръсти. Като цяло, развъждането на екземпляри с полидактилия не е препоръчително, тъй като това може да породи развитието на нови заболявания.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Козината на късокосместата котка Пикси боб се поддържа лесно, но по-дългокосместите екземпляри трябва да се обгрижват от своите стопани. Подобно на всички котки, и тази порода се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук