Пикси боб

Пикси боб

Котките Пикси боб са масово разпространени и са много белезите, по които приличат на американския рис, но най-ярко изявеният е късата опашка (въпреки че дължината на опашката варира от много малка до дълга). Тялото е мускулесто, лицето – крушовидно, а ушите завършват с пискюлчета. Вълнистият подкосъм е четинест, а петнистата шарка е върху окраска, която варира от светлокафеникава до червеникава. Повечето котки Пикси боб са с черна козина и кожа по възглавничките на техните лапи, със заострени уши, плътен косъм около ушите, като бялата козина около очите се откроява върху сякаш насинена кожа. Повечето са късокосмести, а някои – дългокосмести. Очите са жълти или зеленикаво-жълти. Котката Пикси боб е сред малкото породи, при които се наблюдава полидактилия (повече пръсти от нормалното), като седем е максималният наблюдаван брой пръсти.

Пикси боб
  • Козина : Къса
  • Козина : По-малко от седмица
Пикси боб
  • Дейност : Средна
Пикси боб
  • Шум : Ниско

Произход

Abessinierkatze

Държава на произход

САЩ

Характер

Счита се, че котките Пикси боб са уверени, социални и активни. Някои са общителни, но други пък проявяват известна стеснителност. Известни са със своето „чуруликане“, „цвърчене“ и „ръмжене“. Повечето не само че не мяучат често, но и не издават никакви звуци. „Чуруликането“ на някои звучи като мъркане.

Здраве

Сведенията за здравословното състояние на породата котки Пикси боб са оскъдни и за момента няма установени заболявания. Някои котки Пикси боб са полидактилни, т.е. имат повече от стандартния брой пръсти. Като цяло, развъждането на екземпляри с полидактилия не е препоръчително, тъй като това може да породи развитието на нови заболявания.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Козината на късокосместата котка Пикси боб се поддържа лесно, но по-дългокосместите екземпляри трябва да се обгрижват от своите стопани. Подобно на всички котки, и тази порода се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.