This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Персийска дългокосместа котка

Персийска дългокосместа котка

Дългокосместата персийка е котка с набита структура и е среден размер, а главата й е масивна спрямо пропорциите на нейното тяло. Главата е кръгла и широка, очите са малки и широко поставени, а муцуната е къса, без да е силно окосмена. Блестящите очи са големи и кръгли. Краката са къси, дебели и мощни с големи кръгли лапи, които завършват с пискюлчета. Опашката е къса и рунтава. Козината е дълга, плътна и бухнала, като в основата си е плътна и мека. Разнообразието в петнистостта и окраските на персийката са нещо рядко срещано в котешкия свят.

Персийска дългокосместа котка
  • Козина : Дълга
  • Козина: Ежедневно разресване
Персийска дългокосместа котка
  • Дейност : Ниско
Персийска дългокосместа котка
  • Шум : Ниско

Произход

Първите документирани предшественици на персийската котка бяха внесени през XVII век от Персия в Италия и от Ангора (понастоящем Анкара), Турция, във Франция. Персийските котки са със сива козина, докато тези от Ангора са бели. Наследниците на тези дългокосмести котки в крайна сметка стигнаха до Обединеното кралство през XIX век. В ранния период на тяхното съществуване персийските котки са били различни от котките, които печелят конкурсите днес: техните муцуни са били по-издължени, а ушите им – по-големи и подвижни. През годините резултатът от селективното чифтосване е набито тяло и сплесната муцуна, позната и до днес. Козината не е просто дълга. Тя е с много плътен подкосъм, който изисква старателно разресване от страна на стопанина. Котката не може да я поддържа, така че тя да не се сплъстява.

Държава на произход

Турция и Персия (днешен Иран)

Характер

Персийските дългокосмести котки са тихи и се привързват бързо. Те са гальовни и не са така активни като някои късокосмести породи. В общия случай те нямат нищо против да живеят самостоятелно и са много доволни да са единствената котка в дома. Харесва им тишината в дома, а също да изглеждат добре.

Здраве

Макар продължителността на живот на персийската дългокосместа котка да е между 10 и 12 години, установено е, че тази порода страда от редица здравословни проблеми. Поради скъсяването на главата и сплескването на лицето, са възможни деформации на челюстта, в резултат на които може да се развият проблеми със зъбите и потенциални проблеми при хранене и пиене. Малките ноздри и мекото небце може също така да доведе до сериозни дихателни проблеми. Слъзните канали може да се отклонят от естествените си пътища, след което очите започват да сълзят и да мокрят лицето. Това може да доведе до кожен обрив и рани по лицето. Плоското лице също така увеличава вероятността от това да се развият нарушения на зрението. Някои от гените на персийките предразполагат към развиване на бъбречна недостатъчност (наречена доминантно поликистозно бъбречно заболяване) чрез развиването на кисти в бъбрека. Това заболяване се наблюдава при една трета от всички персийски котки и екзотични късокосмести екземпляри през 90-те години на ХХ век, когато започва извършването на скрининг тестове. С помощта на този скрининг в развъдниците се работи по отстраняването на това заболяване. Винаги трябва да молите да ви бъде представен сертификат за липса на поликистозно бъбречно заболяване за котките, които ще родят домашния ви любимец. Персийските котки по-често боледуват от хипертрофична кардиомиопатия (удебеляване на стените на сърцето). Подобно на други дългокосмести котки, и при персийските котки вероятността да развият гъбични кожни инфекции, като трихофития например, е много голяма.

Допълнителна информация

Ако обмисляте чифтосването на вашата персийска котка, ще трябва да проверите дали тя не страда от поликистозно бъбречно заболяване, като например поликистозно бъбречно заболяване, за да е сигурно, че котилото ще се роди здраво. Потърсете съвет от ветеринар.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Породата персийски дългокосмести котки изисква ежедневно разресване на козината, за да може по издължената козина да няма възли и сплъстявания. Ако козината на котката не се поддържа, тя трябва да се подстриже късо и да се остави да порасне наново. Трябва да се обръща внимание на очите и долната част на тялото. Тези зони трябва да се почистват ежедневно, за да се избегне тяхното опетняване. Нещо обичайно е очите на персийската котка да сълзят, а носът трябва да се почиства редовно. Коремът и вътрешната страна на опашката лесно се замърсяват с фекалии и е необходимо тази зона да се почиства по-щателно, за да избегне появата на петна и разресването на сплъстявания. Редовното почистване е необходимо да премахне козината, за да не бъде поета от котката под формата на топки коса, което може да бъде проблем за персийките. По отношение на тях, както и при всички котки, се препоръчва редовна ваксинация и изследване за паразити.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук