Ориенталска късокосместа котка

Ориенталска късокосместа котка

Ориенталските котки са средни по размер, но изглеждат по-набити, отколкото са всъщност. Тялото е подобно на това на сиамката – с издължени, слаби тела и лапи и дълга камшичеста опашка. Главата е с формата на триъгълен клин, правилен профил и големи широко поставени очи. Козината на ориенталската котка е много къса и плътно прилепнала. Косъмът е фин и лъскав. Ориенталските късокосмести котки също се срещат в най-различни окраски и шарки.

Ориенталска късокосместа котка
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : По-малко от седмица
Ориенталска късокосместа котка
  • Активност: Високо
Ориенталска късокосместа котка
  • Шум : Високо

Произход

Ориенталската котка в действителност е сиамска котка, чиято козина обаче има различен оттенък и зелени очи (освен в случаите, когато чуждестранната бяла котка е със сини очи). Формата и темпераментът са почти същите като на сиамската котка. Ориенталската порода котки е създадена чрез кръстоска между сиамски котки и други породи с цел да се постигнат различни цветове. Черната сиамска котка съществува от много време насам, но до 50-те години на ХХ век се полагат сериозни усилия по създаването на различна окраска и черният вариант е известен като черната ориенталска котка. Следващата създадена ориенталска порода е Хавана, сиамка с цвета на шоколад (която е различна от Хавана Браун – друга американска порода). В резултат от селективното чифтосване се създадоха много повече окраски и шарки по козината.

Държава на произход

Америка/Обединеното кралство

Характер

Подобно на сиамките, и ориенталската порода котки е интелигентна и любознателна, която винаги знаят как да привлече вниманието на околните. Харесва им да „общуват“ със своите стопани и очакват отговор. Да са част от семейството е нещо обичайно за тях и им харесва да играят, носейки смачкана на топка хартия. Ориенталските котки обичат да ги забавляват и не им харесва самотата, затова ако сте извън дома през деня, няма да е никак лошо друга ориенталска котка да стъпи в дома ви.

Здраве

Екземплярите от тази порода се радват на добро здраве до достигане на младежка възраст. Въпреки че повечето ориенталски дългокосмести котки могат да живеят здравословно дълго време, има редица заболявания, свързани с ориенталското семейство, подобно на сиамските котки, с която имат тесни „родствени“ връзки.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Късата лъскава козина на ориенталската порода не изисква много разресване, но се радват на вниманието, което им се отделя при разчесване. Както при всички котки се препоръчват годишни ветеринарни прегледи, ваксинация и изследване за паразити.