NPPE Breed Library Info Page

Ориенталска дългокосместа котка

Ориенталска дългокосместа котка

Ориенталските дългокосмести котки са с издълженото, гъвкаво и грациозно тяло, присъщо на сиамките с триъгълна клиновидна глава и уши. Козината е дълга и копринена на допир, но за разлика от персийската котка. Няма вълнист подкосъм, а козината е плътно прилепнала към тялото, затова се категоризира като полу-дългокосместа. Бухналата опашка наподобява перушина. Редица възможни окраски на козината включват всичко от монохромни до опушени цветове, окантени и на тъмни и светли ивици. Всички ориенталски дългокосмести котки имат бадемови зелени очи, освен белите екземпляри със зелени или сини очи, а очите може да са с различен цвят.

Ориенталска дългокосместа котка
  • Козина : Дълга
  • Грижа за козината : По-рядко от седмица
Ориенталска дългокосместа котка
  • Активност : Високо
Ориенталска дългокосместа котка
  • Шум : Високо

Произход

Ориенталските дългокосмести котки първоначално се внасят от Анкара, Турция през XIX век и бяха първите дългокосмести котки, внесени в Западна Европа. Породата изчезва, когато персийските котки с по-плътна козина, която пристига в началото на ХХ век. Съвременната разновидност на ориенталската дългокосместа котка генетично се пресъздава в Обединеното кралство чрез кръстоска на абисинските котки (за гена, който отговаря за дългия косъм на породата) и сиамските котки (за типа тяло). Някои от така създадените котки се пренасят в САЩ, където те се отглеждат и сега се наричат турски ангорски котки. Ориенталската дългокосместа котка, преименувана от британска ангорска котка през 2002 г. от британските организации на фелинолозите, за да се постигне разграничение между нея и породата турска ангорска котка. В Европа ориенталската дългокосместа котка с монохромна окраска е известна като яванска котка.

Държава на произход

Англия

Други имена

Чуждестранна дългокосместа котка, ангорска котка, мандарин, британска ангорска котка

Характер

Подобно на всички котки от ориенталски тип, тези котки са жизнени и обичат да са в компания. Тази порода обича всичко и винаги желае да знае какво се случва наоколо. Ориенталските дългокосмести котки често издават звуци и могат лесно да се отегчат, и им е необходимо много внимание за забавление и игри. Тези котки са много социални, което е нещо, което трябва да се има предвид, ако сте навън през по-голямата част от деня – със закупуването на котета от две котила може да им създаде компания.

Здраве

Въпреки че повечето ориенталски дългокосмести котки могат да живеят здравословно дълго време, има редица заболявания, свързани с ориенталското семейство, подобно на породата сиамски котки, с която имат тесни „родствени“ връзки.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Независимо от дългата, копринено гладка козина, фактът, че ориенталската дългокосместа котка няма вълнист подкосъм, означава, че й е необходимо по-малко разресване отколкото на персийската дългокосместа котка. Независимо от това, редовното разчесване, целящо да премахне падналите косми, е нещо добро и поддържа козината в отлично състояние. Подобно на всички котки, и ориенталските дългокосмести котки се нуждаят от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук