NPPE Breed Library Info Page

Норвежка горска котка

Норвежка горска котка

Тя е по-голяма от стандартната по размери котка. С полу-дългокосместата си козина тя се отличава с елегантност (през лятото козината е по-къса). Тялото е дълго, мускулесто и набито с мощна костна структура. Има дълги крака и бухнала опашка. Главата е дълга и с триъгълна форма, профилът е правилен, а ушите са поставени високо и завършват с „пискюлче“. Гладката лъскава козина покрива вълнената основа, която е водоустойчива. Здравата козина по гръдния кош и по бедрата е грубовата, а пръстите на лапите са обраснали. Норвежката горска котка се среща във всякакви окраски с изключение на шоколадовия и лилавеещия цвят, нито й е присъща преливащата монохромност на сиамската котка. Често има бели ивици по лапите, гръдния кош, корема или муцуната. Цветът на очите може да е най-различен.

Норвежка горска котка
  • Козина : Дълга
  • Грижа за козината : По-рядко от седмица
Норвежка горска котка
  • Активност : Високо
Норвежка горска котка
  • Шум : Ниско

Произход

Норвежката горска котка е порода, за която се счита, че произхожда от късокосместите котки, които викингите пренасят от Обединеното кралство, а дългокосместите котки – от кръстоносците в Скандинавия. На свой ред тези две разновидности в местно селско стопанство те се чифтосват с диви котки. Фактът, че породата произхожда от северните райони на Скандинавия, означава, я прави устойчива и издръжлива на местните студени зими. Най-доброто приспособяване към климата е двойната козина, която задържа вятър и студ и изсъхва бързо. Породата е призната в Норвегия през 30-те години на ХХ век и за първи път се появява на котешки конкурс през 1938 г. Норвежката горска котка е изнесена от Норвегия през 40 години по-късно.

Държава на произход

Скандинавия

Характер

Породата обича да е в компанията на хора. Понякога привързаността им може да е прекомерна. Понякога те изглеждат доста независими. Харесва им да са навън и там да скитат и ловуват. Също така са и добри катерачи. Благодарни придружители са, игриви са и са приятелски настроени. Развитието на породата протича бавно и зрелостта настъпва едва четири години след раждането.

Здраве

Норвежката горска котка се радва на добро здраве, като няма документирани сериозни наследствени заболявания.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Норвежката горска котка изисква допълнително разресване. Ако се изчетква с четка и гребен, котката ще се радва на отделеното й внимание и ще го отчита като топло отношение от страна на нейния стопанин.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук