Оцикет

Оцикет

Размерът на Оцикет от среден до голям, а козината е много петниста. Гръдният кош е широк и с голям обем, а краката са мощни и много мускулести. Главата е клиновидна и е четвъртита в областта на челюстта. Големите, широко поставени уши с пискюлчета по краищата му придават хищнически вид. Козината на Оцикет е къса и лъскава със сатенена текстура. Петната са равномерно разпределени и са с характерна шарка по хълбоците и плешките, която стига до краката и корема. На челото е „изписана“ характерната за котките буква „М“. По-тъмните петна и пръстени по опашката достигат до черния й връх. Много са окраските на Оцикет.

Оцикет
  • Козина : Къса
  • Козина : По-малко от седмица
Оцикет
  • Дейност : Високо
Оцикет
  • Шум : Средна

Произход

Котката Оцикет е сравнително нова порода, която произлиза от експериментално чифтосване през 60-те години на ХХ век в Америка. В развъдниците се правят опити за създаване на сиамска котка, обсипана с присъщите за абисинските котки петна. Резултатът обаче е невероятна козина, по която златисти петна се открояват на фон с цвета на слонова кост. Изглежда като дивия хищник оцелот и оттук произхожда Оцикет, наименованието на тази порода. Американските късокосмести породи са включени в програмата за развъждане с цел да се постигнат разкошни сребристи оттенъци, силна мускулатура и костна структура. Първите екземпляри Оцикет са пренесени в Обединеното кралство през 1988 г.

Държава на произход

Америка

Други имена

Оци

Характер

Въпреки че оцикет е развъждана, така че да изглежда като диво животно, темпераментът й далеч е на питомно животно. Породата се отличава с интелигентност, игривост, любознателност и доброжелюжност и може да изисква внимание. Като всички енергични котки е много общителна, но ако нейните стопани са по цял ден на работа, добре е котките в дома да са две.

Здраве

Към момента за породата Оцикет няма установени наследствени заболявания.

Additional information

Късата прилепнала козина на породата Оцикет не изисква прекомерно разресване. Както при всички котки се препоръчват годишни ветеринарни прегледи, ваксинация и изследване за паразити.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.