NPPE Breed Library Info Page

Оцикет

Оцикет

Размерът на Оцикет от среден до голям, а козината е много петниста. Гръдният кош е широк и с голям обем, а краката са мощни и много мускулести. Главата е клиновидна и е четвъртита в областта на челюстта. Големите, широко поставени уши с пискюлчета по краищата му придават хищнически вид. Козината на Оцикет е къса и лъскава със сатенена текстура. Петната са равномерно разпределени и са с характерна шарка по хълбоците и плешките, която стига до краката и корема. На челото е „изписана“ характерната за котките буква „М“. По-тъмните петна и пръстени по опашката достигат до черния й връх. Много са окраските на Оцикет.

Оцикет
  • Козина : Къса
  • Козина : По-малко от седмица
Оцикет
  • Дейност : Високо
Оцикет
  • Шум : Средна

Произход

Котката Оцикет е сравнително нова порода, която произлиза от експериментално чифтосване през 60-те години на ХХ век в Америка. В развъдниците се правят опити за създаване на сиамска котка, обсипана с присъщите за абисинските котки петна. Резултатът обаче е невероятна козина, по която златисти петна се открояват на фон с цвета на слонова кост. Изглежда като дивия хищник оцелот и оттук произхожда Оцикет, наименованието на тази порода. Американските късокосмести породи са включени в програмата за развъждане с цел да се постигнат разкошни сребристи оттенъци, силна мускулатура и костна структура. Първите екземпляри Оцикет са пренесени в Обединеното кралство през 1988 г.

Държава на произход

Америка

Други имена

Оци

Характер

Въпреки че оцикет е развъждана, така че да изглежда като диво животно, темпераментът й далеч е на питомно животно. Породата се отличава с интелигентност, игривост, любознателност и доброжелюжност и може да изисква внимание. Като всички енергични котки е много общителна, но ако нейните стопани са по цял ден на работа, добре е котките в дома да са две.

Здраве

Към момента за породата Оцикет няма установени наследствени заболявания.

Допълнителна информация

Късата прилепнала козина на породата Оцикет не изисква прекомерно разресване. Както при всички котки се препоръчват годишни ветеринарни прегледи, ваксинация и изследване за паразити.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук