NPPE Breed Library Info Page

Мейн кун

Мейн куун | Породи котки

Като най-голямата от всички породи котки, котката Мейн кун е с мощно мускулесто тяло и мощни крака. Главата е с квадратна форма и големи широко и високо поставени очи. Козината е дълга и плътна и се състои от основа, която е покрита от лъскава, водоустойчива горна козина. Косъмът на главата, шията и раменете е по-къс и нараства като големина по гърба, страните и опашката. Козината по коремчето и бедрото е пухкава и рунтава. Има гребен, който започва от основата на ушите и е по-голям при мъжките, отколкото при женските екземпляри. Косъмът по опашката е дълъг и падащ. Ушите са със заострени и стърчащи краища. Лапите също са мъхнати, така образувайки ефекта на снегоходки. Котката Мейн Кун се среща в 30 или повече цвята. Очите може да са зелени, жълти или с цвета на медта – при белите котки е възможно те да са със син оттенък или двете очи да са с различен цвят.

Мейн куун | Породи котки
  • Козина : Къса
  • Козина : По-рядко от седмица
Мейн куун | Породи котки
  • Дейност: Средна
Мейн куун | Породи котки
  • Шум : Ниско

Произход

Предшествениците на котката Мейн Кун са с дългокосместа козина, като през 50-те години на XIX век са внесени от моряци в щата Мейн, Америка. Тези котки се чифтосват с местните късокосмести екземпляри. Израства поколение големи котки с мощна физика и полудълга козина и четинести опашки, наподобяващи опашката на енот. От там произхожда наименованието Мейн кун. Котките са с дебел и плътен косъм, с който да могат да издържат на суровите зими в Мейн. Организираните котешки конкурси там започват още през 60-те години на XIX век и породата добива много голяма популярност като домашен любимец. Котката Мейн Кун се внася в Обединеното кралство през 80-те години на XX век.

Държава на произход

Америка

Характер

Котките Мейн кун са приятни като натура, много игриви и приятелски настроени. Те се радват на компанията на хората и са добри домашни любимци. Поради скромния си произход, те често са закъдрени на най-неочакваните места. Те обичат да са навън и следователно им е необходима възможност да се катерят и симулират лов. Звуците, издавани от котките Мейн кун, наподобяват приятно тихо чуруликане.

Здраве

Породата изглежда много податлива на сърдечното заболяване, наречено хипертрофична кардиомиопатия. Често се среща и дисплазията на бедрото. Попитайте стопанина относно тези заболявания, преди да си купите котката.

Допълнителна информация

Ако обмисляте да чифтосате своята котка Мейн кун, попитайте ветеринара за съвет относно това дали й е бил провеждан скрининг, за да е сигурно, че котилото ще е здраво.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Предвид нейната дължина, породата котки Мейн кун много добре се грижи за своята козина, но е необходимо и често разчесване, за да е в добро състояние. По отношение на тях, както и при всички котки, се препоръчва редовна ваксинация и изследване за паразити.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук