NPPE Breed Library Info Page

Манкс

Манкс | Породи котки

Котката Манкс прилича много на британската късокосместа котка, като единствената разлика помежду им е опашката. Тялото е компактно и масивно, като гръдният кош е широк, а гърбът – къс. „Пънчето“ е закръглено и следва да се намира на ниво, по-високо от раменете. Краката са къси, добре развити и задните крака са малко по-дълги от предните. В конкурса котката може да е без абсолютно никаква опашка, като „пънчето“ е съвсем кръгло, а израстъците с най-различни дължини също са нещо допустимо при чифтосване или разресване на домашния ви любимец. Козината на котката Манкс има двойна функция – къс плътен подкосъм и, върху й, малко по-дълга козина. Възможни са всякакви комбинации окраска и петнистост, а изключение прави петнистостта на сиамските котки.

Манкс | Породи котки
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : По-малко от седмица
Манкс | Породи котки
  • Активност : Средна
Манкс | Породи котки
  • Шум : Ниско

Произход

Котката Манкс, която е без опашка, е е позната от векове на Остров Ман и за нейния произход се носят най-различни легенди. Някои дори твърдят, че Ной е затворил вратата на ковчега си твърде бързо и е отрязал нейната опашка. А според други безопашатите котки са доплували до Остров Ман от потъналите галеони на испанската Армада през 1588 г. Липсата на опашка е несъмнено резултат от генетична мутация, която вероятно е предизвикана от вътрешното чифтосване в населението на британските късокосмести котки на острова. В действителност „капризната“ котка Манкс вместо опашка има отвор, въпреки че тя се ражда с недоразвита опашка. Те се наричат „пънчета“, „срязани тояжки“ или просто „тояжки“ в зависимост от дължината на опашката. Мутантният ген, заради който котката няма опашка, може да е и причина за други скелетни деформации, но въпреки това котката Манкс може да се представя на всички основни котешки конкурси в Обединеното кралство.

Държава на произход

Обединеното кралство, Остров Ман

Характер

Породата Манкс са благи като характер и лесно се привързват. Те обичат да се гушкат и се приспособяват лесно към семейния живот.

Здраве

Липсата на опашка издава сериозен генетичен дефект и „деформираният“ гръбнак на котката Манкс може да е причина за здравословни проблеми. Ако обезформените прешлени засегнат гръбначния стълб, котката може да развие артрит още в ранна възраст. При някои котки аналният канал може да е стеснен и това може да породи частична чревна непроходимост. Мутантният ген, причина за който е липсата на опашка, може да е и причина за други скелетни деформации. Когато две напълно безопашни котки се чифтосат, често се раждат мъртвородени котета или умират малко след раждането. В гръбнака на котките Манкс почти винаги има и други деформации – понякога прешлените са скъсени или в долната част на гръбначния стълб те се срастват и броят им е по-малък от обичайното.

Допълнителна информация

Ако планирате да чифтосвате своята котка Манкс, потърсете съвет от ветеринар, за да може котенцата да не страдат и да не се раждат с дефекти.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Козината на котката Манкс не изисква прекомерни грижи, а тези котки са способни да я поддържат в добро състояние. По отношение на тях, както и при всички котки, се препоръчва редовна ваксинация и изследване за паразити.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук