NPPE Breed Library Info Page

Манчкин

Манчкин | Породи котки

Породата котки Манчкин е средна като размер с изключително къси крака и дълъг гръбначен стълб. Движенията на котката Манчкин се оприличават на тези полуопитомения пор. Поради това й липсва грацията, присъща на всички котки с издължени крака. Котките Манчкин са с масивно тяло и закръглен гръден кош. Породата може да е с дълъг или къс косъм. И двете разновидности са покрити с подкосъм и копринена на допир козина, която не се сменя поради смяната на сезоните. Дългокосместата котка Манчкин има „перушинеста“ опашка. Котките Манчкин може да са с всякаква окраска или петнистост на козината и техните бадемови очи може да са всякакви на цвят.

Манчкин | Породи котки
  • Козина : Дълга
  • Грижа за козината : Веднъж седмично
Манчкин | Породи котки
  • Активност : Средна
Манчкин | Породи котки
  • Шум : Ниско

Произход

Считани за котешкия аналог на дакела, тази порода е повод за много спорове в света на фелинолозите. През 1983 г. е открита мутирала разновидност на котката Манчкин и е наречена „малките хора“ от „Вълшебникът от Оз“. В Англия за късокраките котки, като котката Манчкин например, започва да се говори през 30-те години на ХХ век, а в Русия 20 години – по-късно, но възпроизвеждането на тези породи прекъсва малко след това. Тази порода не е официално призната в Обединеното кралство в главната местна Асоциация на фелинолозите.

Държава на произход

САЩ

Характер

Те са доброжелюбни и отзивчиви. Тяхната любознателност и игривост продължава и когато пораснат. Породата Манчкин са приятни в общуването и обичат да са в компанията на други котки и хора. Може да бъдат обучени да носят хвърлени играчки и да се подчиняват на гласови команди. Макар котките Манчкин да могат да се изкатерят на лавицата с един скок, много от тях предпочитат да открият по-лесен начин да се доберат дотам. Освен това, са много бързи, независимо от късите си крака.

Здраве

Това е деформация, типична за тази порода, и се асоциира с костни и гръбначни проблеми. Ето защо тя не е харесвана от повечето асоциации на фелинолозите. Известно е, че кучешките породи с подобна структура развиват проблеми, като например артрит, и има опасност те да се развият и в породата котки Манчкин. Подобно на всички котки, и Манчкин се нуждаят от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Котките Манчкин нямат необходимата гъвкавост да се обгрижват, така както го правят другите котки. Затова е необходимо да им се помага. Това важи особено за дългокосместите разновидности.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук