NPPE Breed Library Info Page

Ла Перм

Ла перм | Породи котки

Котките Ла Перм се отличават с елегантност подобно на сиамките и главата им е с клиновидна форма. Дължината и степента на бухналост на къдравата козина на двете разновидности (с дълъг и къс косъм) може да варира в зависимост от сезона и зрелостта на котката, но в основата й не е плътна. Къдриците може да са с пръстеновидна форма или пък навити на масури подобно на спиралата на тирбушона. Най-силното накъдряне е по коремчето на откъм гърлото и в основата на ушите. Дългокосместата разновидност е с къдрава перушинеста опашка, а късокосместите са с четинеста. Всички видове се отличават с дълги, къдрави мустаци. Породата котки Ла Перм може да е с всякаква окраска или петнистост. Гамата, в която може да варира цветът на очите, е от жълто до морско синьо. Очите дори може да са с различен цвят.

Ла перм | Породи котки
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : Веднъж седмично
Ла перм | Породи котки
  • Активност : Средна
Ла перм | Породи котки
  • Шум : Средна

Произход

Къдравеещата или вълниста козина на котката Ла Перм е нейния отличителен белег. Котето, дало началото на тази порода, се ражда в котило от обикновени котки в селско стопанство в Орегон през 1986 г. То се ражда плешиво в котило от шест котки. След осем седмици започва да израства много мека, къдравееща козина. Когато достигнат възраст от три до четири месеца, козината на всички екземпляри на Ла Перм добива окончателния си вид. За разлика породи с къдравееща козина, като например Девън Рекс или Корниш Рекс, козината на Ла Перм може да бъде къса или дълга. Породата е типична само за Америка.

Държава на произход

САЩ

Характер

Котките Ла Перм са гальовни. Те са любвеобилни и търсят компанията на хората. Те се привързват много и обичат да се гушкат. С готовност се учат как да носят играчки и други предмети, както и на много други умения. Те са любознателни по натура, като винаги желаят да знаят какво се случва наоколо. Обикновено издават тихи звуци, но мяучат много, ако им е необходимо внимание.

Здраве

Тепърва трябва да се установи кои са наследствените заболявания на породата.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Козината на котката Ла Перм изисква минимални грижи. Козината не се сплъстява лесно и пада по-малко отколкото тази на другите породи. Къпането и подсушаването с кърпа спомага за поддържането на формата на къдриците. Подсушаването със сешоар изглежда „накъдря“ косъма. По отношение на тях, както и при всички котки, се препоръчва редовна ваксинация и изследване за паразити.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук