Корниш Рекс

Корнуолски рекс | Породи котки

Котките Корниш Рекс имат мускулеста физика и са с издължени, слаби крака. Те изглеждат по-тежки, отколкото в действителност са. Котката е с клиновидна глава, плосък череп и големи високо поставени очи. Най-характерният белег е къдравата му козина, която е фина и мека на допир. Къдравата козина няма горен защитен слой на окосмяване и затова се къдри и има вълнообразна визия. Мустаците са къдрави като останалата част от козината. Породата котки Корниш Рекс разполага с характерна миризма, която някои стопани асоциират с мириса на сиренето. Окраската или петнистостта са най-различни.

Корнуолски рекс | Породи котки
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : По-малко от седмица
Корнуолски рекс | Породи котки
  • Активност : Високо
Корнуолски рекс | Породи котки
  • Шум : Средна

Произход

Породата котки Корниш Рекс води началото си от естествена мутация, установена в котенце, родено в селско стопанство в Корнуол през 1950 г. То е с къдрава козина, което впоследствие се чифтосва с неговата майка и двете им котила са с къдрава козина, която сега е отличителен белег на породата. Мутиралите къдрави породи котки Девън Рекс и Корниш Рекс се отличават една от друга. Резултатът от кръстоската между котките Девън Рекс и Корниш Рекс са котило от котенца с изправен косъм!

Държава на произход

Графство Корнуол, Англия

Характер

Като характер котките Корниш Рекс са палави, а като индивидуалност те си остават вечното дете! Тази порода е много интелигентна, обича да играе и да учи нови номера. Те с удоволствие могат да играят на най-различни игри с часове. Макар да са енергични, те имат и своите тихи часове, когато те се сгушват в скута ви и кротуват. Котките Корниш Рекс може бързо да охладнеят и винаги търсят най-топлото място за сън.

Здраве

Едно заболяване, свързано с породата, е хипотрихоза, косопад и впоследствие – оплешивяване. Необичайната козина предразполага котката към някои кожни заболявания, включително кандидоза.

Additional information

Въпреки че козината на породата котки Корниш Рекс пада по-малко отколкото тази на останалите породи (поради липсата на коса), би било грешно да се твърди, че косъмът не пада изобщо, нито че тя не предизвиква алергия. Пораждащият алергия протеин се намира в слюнката на котката.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа идеално телесно тегло в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Къдравата козина на Корниш Рекс се нуждае от минимални грижи. Гумените четки могат да се използват и за отстраняването на мъртвия косъм, но трябва да се внимава той да не бъде трайно увреден. Ушите на котките с белезникава козина се нуждаят от защита в летните месеци. По отношение на тях, както и при всички котки, се препоръчва редовна ваксинация и изследване за паразити.