Корат

Корат | Породи котки

Козината на породата котка Корат е къса, лъскава и тънка и е плътно прилепнала към тялото. Тя е неизменно в синкав цвят, обрамчен в сребристо. Лачената кожа, устните и възглавничките на лапичките са в тъмния оттенък на синьо-сивото или лавандулово лилавото. По външен вид прилича на руската синя котка, но козината е по-прилепнала, а не бухнала, по-закръглена е като форма и е със зеленикавия цвят на оливина, а не смарагда. Главата е с характерна сърцевидна форма, големи уши, големи очи и будно изражение. Тялото е силно и мускулесто, нито е дълго като това на сиамската котка, нито е така набито като това на британската късокосместа котка.

Корат | Породи котки
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : По-малко от седмица
Корат | Породи котки
  • Активност : Средна
Корат | Породи котки
  • Шум : Ниско

Произход

Породата котки Корат е наречена в чест на провинция в Тайланд. В Тайланд, където породата е известна като „Si-Sawat“ (което означава късмет), две котки Корат са традиционният подарък за годеницата. Котката Корат може да е била представена на британски котешки конкурс през XVIII век като синя сиамска котка. За първи път навлизат в Америка през 50-те години на ХХ век, а оттам през 1972 г. са пренесени в Обединеното кралство. Те са сред малкото породи, налични само в един цвят, в този случай сребристо синьо.

Държава на произход

Тайланд

Други имена

Си-Сават

Характер

Котките Корат са тихи и благи като характер, но са и много интелигентни и игриви. Те са идеалните домашни любимци и са идеалните придружители за хората.

Здраве

Котката Корат живее дълго, като често достигат 18-19-годишна възраст. Известно е, че котките Корат страдат от ганглиозидоза – наследствена ензимна недостатъчност, която засяга нервната система и причинява парализа. С тест това може да се провери и бъдещите стопани трябва да попитат дали той им е бил правен, за да се гарантира липсата на такъв проблем.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа идеално телесно тегло в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Късата козина на котката Корат не изисква специални грижи, въпреки че те обичат да ги разчесват с мека четка поради факта, че стопанинът им обръща внимание. По отношение на тях, както и при всички котки, се препоръчва редовна ваксинация и изследване за паразити.