NPPE Breed Library Info Page

Хао Мани

Хао Мани

Котките Хао Мани са гъвкави и мускулести с чисто бяла, къса, плавна, плътно прилепнала козина. Ушите са средни до големи по размер, а носът е с лека гърбица. Цветът на очите е най-характерната черта на котките, като той може да бъде син, кехлибарен, жълт или зелен, или смесица между синьо и някой от останалите цветове. В Тайланд, заради различния цвят на двете очи, се счита, че няма по-добра котка от Хао Мани и че това е котка, която носи късмет. Понякога белите котенца се раждат с малко по-тъмна ивица в горната част на главата, която изчезва първата година след раждането. Това е нормално.

Хао Мани
  • Козина : Къса
  • Козина : По-малко от седмица
Хао Мани
  • Дейност : Високо
Хао Мани
  • Шум : Средна

Произход

Котката Хао Мани (наречена „Кау Маниии“) е рядка порода котки от Тайланд, която се счита, че съществува от векове. Споменава се в Тамра Маев (тайландският сборник стихотворения, посветен на котките, създаден през 1350-1767 г.) като Хао Плорт (което означава „снежно бял“). Името Хао Мани е тайландско и означава „бял скъпоценен камък“ – „скъпоценният камък“, който се отнася до пленителните очи на породата. Счита се, че е създадена от местните кралски особи. Статутът й в Тайланд е на четвъртата по големина тайландска порода, наред със сиамската котка, бирманската котка и котката Корат.

Държава на произход

Тайланд

Други имена

Бял скъпоценен камък, хао плорт, диамантено око

Характер

Котките Хао Мани се считат за активни, екстровертни, комуникативни, интелигентни и игриви. Харесва им да са сред хора и мъркат удивително с привлекателните си звуци.

Здраве

Установена е връзка между белия цвят на козината, сините очи и глухотата. Не е задължително всички бели котки със сини очи да са глухи, но такава вероятност не е изключена. Клубовете на фелинолозите и Клубът на котките Хао Мани препоръчват регистрираните за чифтосване котки да бъдат изследвани.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Козината на австралийската котка Хао Мани е къса и лесна за поддържане. Подобно на всички котки, и тази порода се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук