Екзотична късокосместа котка

Екзотична късокосместа | Породи котки

Макар да е средна като размер, тя е набита. Главата е кръгла и широка, очите са малки и широко поставени, а муцуната е къса, без да е силно окосмена. Блестящите очи са големи и кръгли. Краката са къси, дебели и мощни с големи кръгли лапи, които завършват с пискюлчета. Опашката е къса и рунтава. Козината е къса, плътна и бухнала, като в основата си е плътна и мека. Екзотичната късокосместа котка има многото цветови нюанси и шарките на козината на персийската котка, а също и ивици.

Екзотична късокосместа | Породи котки
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : Веднъж седмично
Екзотична късокосместа | Породи котки
  • Активност : Ниско
Екзотична късокосместа | Породи котки
  • Шум : Ниско

Произход

Породата екзотична късокосместа котка по всякакъв начин наподобява късокосместата персийска котка. Поради това тя спада към групата дългокосмести котки, ако стопанинът им реши да ги покаже на котешки конкурс. В Америка е предприето селективно чифтосване на американските късокосмести котки и персийските дългокосмести котки за създаването на котка, която да прилича на персийска котка, но не и по козината. По същия начин в Обединеното кралство беше извършена кръстоска между британските късокосмести котки и дългокосместите персийски котки. Козината, която е със средна дължина, може по-лесно да се обгрижва, но окраската е различна като цвят и петнистост. За първи път екзотичната късокосместа котка беше представена през 1960 г. и привлече много голям интерес.

Държава на произход

Америка/Обединеното кралство

Характер

Тя е същата гальовница, която се привързва към дългокосместите си събратя, но не е така буйна като многото късокосмести породи. Екзотичните котки се радват, когато ги оставят насаме и водят тих начин на живот.

Здраве

Възможно е да страда от здравословните проблеми, подобно на своята първа братовчедка – персийската котка. Поради скъсяването на главата и сплескването на лицето, са възможни деформации на челюстта, в резултат на които може да се развият проблеми със зъбите и потенциални проблеми при хранене и пиене. Малките ноздри и твърде дългото меко небце може също така да доведе до сериозни дихателни проблеми. Слъзните канали може да се отклонят от естествените си пътища, след което очите започват да сълзят и да мокрят лицето. Това може да доведе до кожен обрив и рани по лицето. Плоското лице също така увеличава вероятността от това да се развият нарушения на зрението. Някои от гените на екзотичните котки предразполагат към развиване на бъбречна недостатъчност (наречена доминантно поликистозно бъбречно заболяване) чрез развиването на кисти в бъбрека. Това заболяване се наблюдава при една трета от всички персийски котки и екзотични късокосмести екземпляри през 90-те години на ХХ век, когато започва извършването на скрининг тестове. С помощта на този скрининг в развъдниците се работи по отстраняването на това заболяване. Винаги трябва да молите да ви бъде представен сертификат за липса на поликистозно бъбречно заболяване за котките, които ще родят домашния ви любимец.

Допълнителна информация

Ако обмисляте чифтосването на вашата екзотична късокосместа котка, ще трябва да проверите дали тя не страда от поликистозно бъбречно заболяване, като например поликистозно бъбречно заболяване, за да е сигурно, че котилото ще се роди здраво. Потърсете съвет от ветеринар.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Въпреки че в сравнение с тази на дългокосместите братовчеди на тази котка тяхното състояние се поддържа много лесно, козината на екзотичната късокосместа котка се нуждае от малко повече внимание. С редовното разресване на козината се отстраняват опадалите косми от сплъстената козина и по падането им по мебелите. Ако очите на котката Чинчила сълзят поради това, че лицето е плоско, крайчецът на очите и носът трябва да се почистват редовно. По отношение на тях, както и при всички котки, се препоръчва редовна ваксинация и изследване за паразити.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук