This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Египетска котка Мау

Египетска котка Мау

Египетската котка Мау е с грациозна и атлетична структура и неравномерни петна. Тя е известна с единствения по рода си „тревожен“ поглед. Това изражение се постига с големи, правилно поставени очи с цвета на цариградско грозде под нивото на веждите и между успоредните линии на носа. Породата Мау не е така представена така добре като британската късокосместа котка, но не е и така фина като съвкупността от ориенталски котешки породи. Козината на египетската котка Мау е копринена на допир и лъскава. По челото е „изписана“ типичната буква „М“ и „бръчки“, образуващи се по челото, които продължават надолу по гърба на врата. Петнистата шарка, която е типична за котките Мау, има своите няколко окраски, които са в контраст между белезникавия землист цвят и по-тъмните ивици.

Египетска котка Мау
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : По-малко от седмица
Египетска котка Мау
  • Активност : Високо
Египетска котка Мау
  • Шум : Средна

Произход

Мау на египетски означава котка и наподобява удивително на приличащите на статуетки петнисти котки, така типични за древното египетско изкуство. Породата произхожда от петнистата котка от Кайро, която се счита, че е била внесена от руска принцеса в Рим през 1953 г. От нея се появи поколение петнисти котки в Италия, впоследствие пренесено в Северна Америка, където в развъдници се създава породата в съвременния й вид. Счита се, че характерните ивици по главата, са много подобни на тези на бръмбара скарабей, свят за древните египтяни. Котките Мау се появяват в Обединеното кралство едва през 1998 г.

Държава на произход

Египет/Италия

Характер

The Egyptian Mau cat is a loving and playful cat breed. It is said to be are extremely clever and enjoys learning tricks and walking on a lead. Enjoying fuss and attention the breed makes them an ideal family cat. As they are active, Mau cats need some stimulus such as toys or companions to play with, especially if they are going to be left on their own for long.

Здраве

The Egyptian Mau cat is not a common breed and at present there is no information on significant health problems.

Грижа за козината

Тази порода не изисква особено разресване на козината, тъй като тя е къса и фина и сама се поддържа, но им е приятно някой да ги разчесва с мека четка, като приемат това като внимание от страна на стопанина. По отношение на тях, както и при всички котки, се препоръчва редовна ваксинация и изследване за паразити.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук