This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Девън Рекс

Девън Рекс

Първото впечатление, което прави Девън Рекс, е немирността, сякаш изписана на муцуната на котката, както и къдравеещата й козина. Бузите са широки, а очите и ушите са много големи и са поставени ниско. Късата козина има свой защитен вълнист слой, намиращ се предимно в основата на долните косми. Котката Девън Рекс има своята характерна „марселска“ вълнистост на породата Рекс, а козината се къдри на малки и по-големи вълни, особено в областта на гръбнака. Мустаците и веждите също се къдрят. Породата котки Девън Рекс може да е с всякаква окраска или петнистост.

Девън Рекс
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : По-малко от седмица
Девън Рекс
  • Активност : Високо
Девън Рекс
  • Шум : Средна

Произход

Котката Девън Рекс произхожда от къдравата котка, родена в Девън през 1960 г. Подобно на породата котки Корниш Рекс, козината на котката Девън е такава поради наличието на рецесивен ген и за продължаването на породата е било необходимо по-нататъшното чифтосване на екземпляри от тази порода. Генът на котката Девън обаче се отличава от този, поради козината на Корниш Рекс се къдри, и в резултат от кръстоската между котките Девън Рекс и Корниш Рекс се раждат котенца с изправен косъм. Двете мутации сигурно са се породили независимо една от друга, независимо от това, че са се осъществили в географски близки райони, т.е. Девън и Корнуол. Десет години след тяхното създаване, породата получава признание в Обединеното кралство.

Държава на произход

Графство Девън, Англия

Характер

С любов котките Девън Рекс са наричани „малкият ужас“ и „маймуни в одеяние на котка“ заради такива номера, като например висене по пердета или катерене по тапети. Това са жизнени и екстровертни котки. Няколко са качествата, по които си приличат с кучетата, като например желание да примъкват играчки и могат да бъдат обучени да ходят по въже и тел. Те са много нежни и любвеобилни, не обичат да скучаят, нито да са сами. Дойде ли гостенин в дома, той, преди да е седнал, ще бъде щателно обследван от котката Девън Рекс, която си вре носа навсякъде!

Здраве

Поради характера на своята козина, котката Девън Рекс може да се разболее от кандидоза, което може да доведе до проблеми с ушите, наслояване на мастна тъкан по кожата и сърбеж. Породата Рекс също може да доведе до оплешивяване – проблем, наречен хипотрихоза. Поради обратното кръстосване, необходимо за установяване на първоначалната група от гени в породата, се наблюдават и проблеми, като например генетична спастичност, асоциирана с породата (известна като миопатия на Девън Рекс), но при внимателно чифтосване, този проблем може да бъде отстранен.

Допълнителна информация

Въпреки че козината на породата котки Девън Рекс пада по-малко отколкото тази на останалите породи (поради липсата на коса), би било грешно да се твърди, че косъмът не пада изобщо, нито че тя не предизвиква алергия. Пораждащият алергия протеин се намира в слюнката на котката.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Къдравата козина на Девън Рекс се нуждае от минимални грижи. Гумените четки могат да се използват и за отстраняването на мъртвия косъм, но трябва да се внимава той да не бъде трайно увреден. Котките Девън Рекс трябва да се почистват редовно, за да се премахнат наслояванията на ушна кал, което от своя страна може да доведе до ушна инфекция. Ушите на котките с по-белезникава козина се нуждаят от защита в летните месеци. По отношение на тях, както и при всички котки, се препоръчва редовна ваксинация и изследване за паразити.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук