Бурмила

Бурмила

Породата бурмилска котка е средна по размери, подобно на бурманските котки, със здрава, добре оформена мускулатура и силен, прав гръбнак. Женският екземпляр е много по-малък и здрав, отколкото мъжкият. Главата прилича на плавно скосен купол, муцуната е клиновидна, а ушите са широко поставени. Експресивните очи може да са всякакви на цвят – от жълто до зелено. Козината е къса и плътно прилепнала, като в основата си тя е белезникава и дори изтънена (окраската е по-тъмна към краищата на косъма) по останалата част от тялото, а по челото се наблюдава характерното м-образно очертание.

Бурмила
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : По-малко от седмица
Бурмила
  • Активност : Високо
Бурмила
  • Шум : Високо

Произход

Бурмилската котка е късокосмест член на съвкупността от породи азиатски котки. Породата беше създадена през 1981 г. чрез случайна кръстоска между мъжки екземпляр на котката Чинчила и лилавеещ женски екзермпляр бурманска котка. Котенцетата изглеждат и се държат подобно на бурманските котки, но имат зашеметяващата сребриска окраска и заострените краища на породата котки Чинчила. Резултатът предизвика такъв интерес, че чифтосването продължи и се създаде нова порода.

Държава на произход

Обединеното кралство

Характер

Породата не е така буйна като бурманската котка, а по-скоро носи уравновесеността на котката Чинчила. Бурмилските котки обичат да им се обръща внимание и им допада да са част от семейството, но могат да бъдат и много взискателни, следвайки стопаните си навсякъде из дома. Подобно на повечето азиатски котки, те са дотолкова интелигентни, че могат да отварят дори и врати.

Здраве

Във ветеринарната литература относно азиатските котки не са описани конкретни заболявания, но екземплярите от тази група са уязвими на болестите, типични за бурманските котки. Някои разновидности на тази порода може да са по-податливи на захарен диабет, отколкото останалите породи.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Късата прилепнала козина на бурмилската котка не изисква разресване, въпреки че наистина им допада вниманието, свързано с нея. По отношение на тях, както и при всички котки, се препоръчва редовна ваксинация и изследване за паразити.