This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Бурмила

Бурмила

Породата бурмилска котка е средна по размери, подобно на бурманските котки, със здрава, добре оформена мускулатура и силен, прав гръбнак. Женският екземпляр е много по-малък и здрав, отколкото мъжкият. Главата прилича на плавно скосен купол, муцуната е клиновидна, а ушите са широко поставени. Експресивните очи може да са всякакви на цвят – от жълто до зелено. Козината е къса и плътно прилепнала, като в основата си тя е белезникава и дори изтънена (окраската е по-тъмна към краищата на косъма) по останалата част от тялото, а по челото се наблюдава характерното м-образно очертание.

Бурмила
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : По-малко от седмица
Бурмила
  • Активност : Високо
Бурмила
  • Шум : Високо

Произход

Бурмилската котка е късокосмест член на съвкупността от породи азиатски котки. Породата беше създадена през 1981 г. чрез случайна кръстоска между мъжки екземпляр на котката Чинчила и лилавеещ женски екзермпляр бурманска котка. Котенцетата изглеждат и се държат подобно на бурманските котки, но имат зашеметяващата сребриска окраска и заострените краища на породата котки Чинчила. Резултатът предизвика такъв интерес, че чифтосването продължи и се създаде нова порода.

Държава на произход

Обединеното кралство

Характер

Породата не е така буйна като бурманската котка, а по-скоро носи уравновесеността на котката Чинчила. Бурмилските котки обичат да им се обръща внимание и им допада да са част от семейството, но могат да бъдат и много взискателни, следвайки стопаните си навсякъде из дома. Подобно на повечето азиатски котки, те са дотолкова интелигентни, че могат да отварят дори и врати.

Здраве

Във ветеринарната литература относно азиатските котки не са описани конкретни заболявания, но екземплярите от тази група са уязвими на болестите, типични за бурманските котки. Някои разновидности на тази порода може да са по-податливи на захарен диабет, отколкото останалите породи.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Късата прилепнала козина на бурмилската котка не изисква разресване, въпреки че наистина им допада вниманието, свързано с нея. По отношение на тях, както и при всички котки, се препоръчва редовна ваксинация и изследване за паразити.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук