This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Бурманска котка

Бурманска котка

Бурманската котка е със средни размери, закръглена глава и елегантна, макар и мускулеста структура на тялото. Тази порода нито е така едра и набита като британската късокосместа котка, нито пък е с издължената и фина физика на сиамците. Очите са големи и лъскави и в тях може да уловите всякакви оттенъци на жълтото в зависимост от осветлението. Държи опашката си щръкнала и завършва със закръглен край, така сякаш е четка на художник. Фината, къса лъскава козина е характерна за бурманската котка и също така е плътно прилепнала. Бурманската котка се среща в 10 цвята, като по-светлата окраска на корема плавно преминава към по-тъмните оттенъци на гърба.

Бурманска котка
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : По-малко от седмица
Бурманска котка
  • Активност : Високо
Бурманска котка
  • Шум : Високо

Произход

Тъмнокафявата котка, чиято физика наподобява тази на сиамската котка, за първи път е внесена в Калифорния през 30-те години на ХХ век от Далечния изток. Тъй като навремето в Америка е нямало други бурмански котки, се извършва кръстоска между породата Wong Mau и разновидността на сиамската котка Seal Point. Селективното развъждане води до появата на нова порода с тъмна козина, известна понастоящем като бурманска котка. Бурманската котка първоначално е призната като порода в Америка, а след това и в Европа, след внасянето й на Стария континент през 40-те години на ХХ век. Оттогава в развъдниците се работи по създаването на най-различни окраски на козината.

Държава на произход

Мианма

Характер

Бурманската котка е изключително отзивчиво създание, което бързо се привързва и се нуждае от вниманието на хората, за да се чувства добре. Тя е много взискателна и неотклонно следва стопаните си. Мяучейки, тя ще моли за внимание, че дори може да се вкопчи в нечий крак, за да бъде вдигната и гушната! Мяучи силно, когато стопаните се връщат у дома, и си иска своето, както и да участва във всички дейности. Верна на своя стопанин, понякога я наричат котката-куче и много обича да играе на хвърляне и връщане на топка или друга играчка на стопанина. Много е интелигентна и може дори да отваря врати и успешно играят ролята на беглеца!

Здраве

Бурманските котки се радват на добро здраве, но някои техни разновидности са податливи на развиване на захарен диабет. При младите екземпляри бирмански котки се среща и хипокалиева полимиопатия (слабост в мускулите поради ниски нива на калий в кръвта). Малко са бурманските котки, които са развили необичайно заболяване, което се нарича котешки орофациален болков синдром. Това заболяване води до прекомерно облизване на тялото и лапите, при дъвчене, което може да бъде много стресиращо за една котка. В САЩ са докладвани случаи на деформация на главата и мозъка, но засега в Обединеното кралство те не намират потвърждение. Някои разновидности бурмански котки имат твърде необичайни хранителни навици, като може да посегнат към вълнените ви дрехи или други неядивни предмети (известни като pica).

Допълнителна информация

Бурманските котки се отличават с ярка индивидуалност и са докладвани случаи, в които те не допускат на своя територия други котки от квартала.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Бурманските котки не изискват прекомерно разчесване на козината, защото отлично се справят сами, но при разресването на козината им ще се радват на вниманието, което им се оказва. Подобно на всички котки, бурманските котки трябва да се ваксинират, редовно да се проверяват за паразити и да преминават годишни ветеринарни прегледи.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук